Η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών έχει συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με τη ραγδαία αύξηση των περιπτώσεων διαβήτη και την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ανάμεσα στους οποίους είναι και η ελληνικής καταγωγής δρ. Λίτσα Λαμπράκος, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν ζαχαρούχα αναψυκτικά, ισοτονικά ποτά και φρουτοποτά, γεγονός που, βάσει τον μετρήσεων, έχει συμβάλλει στην αύξηση των περιπτώσεων διαβήτη, στεφανιαίας νόσου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όπως δήλωσε η ειδικός στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η συχνή κατανάλωση των προϊόντων αυτών οδήγησε από το 1990 έως το 2000 στην εμφάνιση 130.000 περιπτώσεων διαβήτη και 14.000 περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου. Κατά την τελευταία δεκαετία, μάλιστα, 50.000 νέες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων αποδίδονται στα αναψυκτικά.

Τα αναψυκτικά, τα φρουτοποτά και τα ισοτονικά ποτά -εκτός από τους 100% φυσικούς χυμούς- περιέχουν περίπου 120-200 θερμίδες, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους να πολλαπλασιάζει τους παχύσαρκους και να συμβάλει σημαντικά στη διόγκωση της επιδημίας παχυσαρκίας.

Οι ειδικοί, λοιπόν, προτείνουν τη φορολόγηση των προϊόντων αυτών, προκειμένου τα Ταμεία Υγείας να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την νοσηλεία ασθενών με διαβήτη ή στεφανιαία νόσο.

«Εάν ένας τέτοιος φόρος περιορίσει την κατανάλωση των ανθρακούχων ποτών, τα οφέλη στη δημόσια υγεία θα είναι θεαματικά», δήλωσε η δρ. Κίρστεν Μπίμπινς-Ντομίνγκο, επικεφαλής της μελέτης.

Διαβάστε ακόμα:
Ένοχα για καρκίνο τα αναψυκτικά
http://www.vita.gr/html/ent/919/ent.10919.asp

Μην το παρακάνετε με τα φρουτοποτά
http://www.vita.gr/html/ent/189/ent.7189.asp

Πώς συμβιώνω με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/130/ent.6130.asp