Το ταπεινό αυγό χαρακτηρίζεται «υπερτροφή» από βρετανούς επιστήμονες, αφού θωρακίζει την υγεία και προστατεύει από την παχυσαρκία.

Τα εντυπωσιακά νέα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Nutrition and Food Science» έρχονται από τη διατροφολόγο δρ. Κάρι Ράξτον και τη δρ. Έμα Ντερμπισάιρ από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με τις ειδικούς, το αυγό αποτελεί την πλέον θρεπτική τροφή και, για το λόγο αυτό, θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 1 την ημέρα προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη για την υγεία μας.

Η μελέτη βασίστηκε σε μετα-ανάλυση 71 προηγούμενων δημοσιευμένων μελετών για την περιεκτικότητα του αυγού σε θρεπτικές ουσίες, αλλά και για το ρόλο του στην ισορροπημένη διατροφή.

Οι ερευνήτριες, λοιπόν, ανακάλυψαν ότι, παρά τη χαμηλή του θερμιδική αξία, το αυγό αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης και θρεπτικών ουσιών σημαντικών για τη διατήρηση της καλής υγείας, όπως οι βιταμίνες D και Β12, το σελήνιο και η χολίνη.

Διαπίστωσαν ακόμη ότι, μεταξύ των πρωτεϊνούχων τροφίμων, το αυγό διαθέτει τη μεγαλύτερη ποικιλία αμινοξέων, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων και την αποκατάσταση βλαβών του οργανισμού.

Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών οδήγησαν τις ειδικούς στο συμπέρασμα ότι το αυγό μπορεί ακόμη να προστατεύσει και από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Σε γενικές γραμμές, οι προηγούμενες μελέτες αμερικανών ειδικών τις οποίες ανέλυσαν οι επιστήμονες είχαν δείξει ότι τα άτομα που κατανάλωναν συχνά αυγά είχαν περισσότερες θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό τους συγκριτικά με όσους δεν τα συμπεριλάμβαναν στη διατροφή τους.

«Τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία η κατανάλωση αυγού είναι τόσο μεγάλα που ο χαρακτηρισμός «υπερτροφή» σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί υπερβολή. Πρόκειται για μία από τις πιο θρεπτικές τροφές», τονίζει η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Ράξτον.

Διαβάστε ακόμα:
Στο μικροσκόπιο… τα αυγά
http://www.vita.gr/html/ent/835/ent.5835.asp

Τα αυγά στην αντεπίθεση!
http://www.vita.gr/html/ent/565/ent.8565.asp

Πού κρύβεται το αυγό;
http://www.vita.gr/html/ent/010/ent.1010.asp