Oι υπερπροστατευτικοί γονείς φρενάρουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών τους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών.

Σύμφωνα με την ανατρεπτική μελέτη των ειδικών από το Πανεπιστήμιο «Gunma» στην Ιαπωνία, με επικεφαλής το δρ. Κοσούκε Ναρίτα, τα παιδιά που έχουν υπερπροστατευτικούς αλλά και αδιάφορους γονείς τείνουν να είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση ψυχικών δυσλειτουργιών.

Οι ειδικοί εξέτασαν αξονικές εγκεφάλου 50 ανθρώπων ηλικίας περίπου 20 ετών, από τους οποίους ζήτησαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τη σχέση τους με τους γονείς τους κατά τα πρώτα 16 χρόνια της ζωής τους.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες προέκυψε ότι όσοι από τους εθελοντές χαρακτήριζαν τους γονείς τους υπερπροστατευτικούς έφεραν λιγότερη φαιά ουσία στην περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου, συγκριτικά με εκείνους που θεωρούσαν «υγιή» τη σχέση τους με τους γονείς τους.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Progress in NeuroPsychopharmacology and Biological Psychiatry».

Διαβάστε ακόμα:
Προσοχή, μοναχοπαίδι!
http://www.vita.gr/html/ent/603/ent.1603.asp

Πότε οι ανησυχίες σας βλάπτουν τα παιδιά σας
http://www.vita.gr/html/ent/533/ent.1533.asp