Ένα αυτοκόλλητο που θα θεραπεύει τον καρκίνο του δέρματος απαλλάσσοντας τους ασθενείς από τις υφιστάμενες επίπονες θεραπείες, ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Ninewells» στο Dundee της Σκοτίας.

Το Ambulight, όπως ονομάζεται, που εφαρμόστηκε με επιτυχία σε 50 ασθενείς, λειτουργεί πυροδοτώντας μια χημική αντίδραση που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να αφήνει ουλές στο δέρμα.

Πρόκειται για μια σχετικά νέα τεχνική, γνωστή ως φωτοδυναμική θεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί το φως για να ενεργοποιήσει τη δράση των ισχυρών φαρμάκων που εφαρμόζονται στην πάσχουσα περιοχή.

Μέχρι σήμερα, οι ασθενείς έπρεπε να νοσηλευτούν για πολλές ώρες στο νοσοκομείο προκειμένου να δεχτούν την ακτινοβολία στο δέρμα τους. Με το Ambulight, όμως, που αποτελείται από έναν μικρό μηχανισμό φωτός, μπορούν πλέον να κάνουν τη θεραπεία όπως οποιαδήποτε καθημερινή τους δραστηριότητα.

Παρόλο που οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν να επισκέπτονται το νοσοκομείο για να προμηθεύονται τα απαραίτητα φάρμακα, ωστόσο οι επιστήμονες προσδοκούν ότι κάποια στιγμή στο μέλλον ολόκληρη η θεραπεία θα μπορεί να ολοκληρωθεί στα κοινά ιατρεία.

Σύμφωνα με το δρ. James Ferguson, που εφηύρε τη νέα τεχνική, «Η επιτυχία της θεραπείας αγγίζει το 80-90%».

«Αυτό που ελπίζουμε είναι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω εξέλιξη της τεχνικής αυτής, χρησιμοποιώντας καινούργιους τρόπους διανομής του φωτός, π.χ. παλμικά», συμπληρώνει ο ειδικός.

Βέβαια, το Ambulight δεν μπορεί να εφαρμοστεί για τη θεραπεία του μελανώματος, που είναι κακόηθες και συχνά θανατηφόρο.

«Η φωτοδυναμική θεραπεία χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για τον καρκίνο του δέρματος, αλλά η εφαρμογή της απαιτεί ακινησία για αρκετή ώρα κάτω από το φως, ενώ τώρα με το ‘έμπλαστρο εκπομπής φωτός’ τα πράγματα γίνονται πολύ εύκολα για τους ασθενείς», σχολιάζει η δρ. Alison Ross, από το βρετανικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο.

«Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο η νέα τεχνική είναι όντως αποτελεσματική συγκριτικά με τη συμβατική φωτοδυναμική θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος», συμπληρώνει η ειδικός.