To γνωστό αντιθρομβωτικό φάρμακο Plavix πρόκειται να φέρει μια νέα προειδοποίηση από τον FDA (τον αμερικανικό ΕΟΦ) για την αναποτελεσματικότητά του σε ασθενείς που δεν μπορούν να το μεταβολίσουν εύκολα.

Συγκεκριμένα, το Plavix, δεύτερο σε πωλήσεις συνταγογραφούμενο φάρμακο παγκοσμίως, το οποίο χορηγείται για την πρόληψη από καρδιαγγειακές νόσους, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, διαπιστώθηκε ότι έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα σε όσους ασθενείς δεν μπορούν να το μεταβολίσουν στη βιολογικά ενεργή μορφή του στον οργανισμό, διαδικασία που κανονικά επιτυγχάνεται από ένα ένζυμο στο συκώτι, το CYP2C19.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Έρευνας και Αξιολόγησης Φαρμάκων του FDA, το γεγονός ότι ο ασθενής δεν μπορεί να μεταβολίσει το φάρμακο σημαίνει ότι αυτό έχει μειωμένη αντι-αιμοπεταλιακή δράση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον FDA, εκτιμάται ότι 2-14% των ασθενών μπορεί να μη μεταβολίζουν το Plavix.

Η φαρμακευτική εταιρεία από την άλλη που το διαθέτει στην αγορά (Bristol) υποστηρίζει ότι το ποσοστό των ασθενών που δεν μεταβολίζουν το Plavix είναι της τάξης του 3% και συμπληρώνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν να το παίρνουν εκτός κι αν ο γιατρός τους συμβουλέψει διαφορετικά.

Η νέα προειδοποίηση του FDA, πάντως, θα προτρέπει τους γιατρούς να κάνουν στους ασθενείς τους γενετικά τεστ ώστε να ανακαλύπτουν ποιοι δεν μπορούν να μεταβολίσουν το φάρμακο και να μεριμνήσουν για εναλλακτικές θεραπείες.

Πράγματι, οι ερευνητές μελετούν ένα εναλλακτικό φάρμακο για τους ασθενείς που δεν μπορούν να ωφεληθούν από το Plavix, το οποίο θα παρουσιαστεί σε συνέδριο Καρδιολογίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμα:
Αιμολυτικά και αντιόξινα δεν πάνε μαζί
http://www.vita.gr/html/ent/664/ent.8664.asp


Συνδυασμός προστασίας
http://www.vita.gr/html/ent/877/ent.8877.asp