Ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το μπαχαρικό γαρίφαλο αποτελεί άριστη πηγή αντιοξειδωτικών, χάρη στα υψηλά επίπεδά του σε φαινόλες.

Ως γνωστόν, τα αντιοξειδωτικά διατηρούν τα τρόφιμα φρέσκα, ενώ παράλληλα προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, το γαρίφαλο θα μπορούσε επιτυχώς να αντικαταστήσει συνθετικές αντιοξειδωτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως από τους παρασκευαστές προκειμένου να επιτύχουν τη μακροχρόνια συντήρηση των τροφίμων.

Όπως υπογραμμίζει η δρ. Χουάνα Φερνάντεζ-Λόπεζ από το Πανεπιστήμιο Μιγκέλ Χερνάντεζ στην Ισπανία, το γαρίφαλο αποτελεί ένα πανίσχυρο μπαχαρικό.

«Από τις πέντε αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εξετάστηκαν, το γαρίφαλο έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να αποβάλλει υδρογόνο και να περιορίζει τόσο την υπεροξείδωση των λιπιδίων όσο και τα επίπεδα του σιδήρου», αναφέρει η ειδικός.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η χρήση φυσικών αντιοξειδωτικών που χρησιμοποιούνται στη μεσογειακή διατροφή υπό μορφή μπαχαρικών ή εκχυλισμάτων, αποτελεί μια εφικτή επιλογή για τη βιομηχανία τροφίμων, αρκεί να μην επηρεάζονται τα χαρακτηριστικά του τροφίμου στο οποίο προστίθενται», εξηγεί η δρ. Φερνάντεζ-Λόπεζ.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Flavour and Frangrance», στο οποίο το γαρίφαλο χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.

Διαβάστε ακόμα:
Έφτασε η… σούπερ ντομάτα!
http://www.vita.gr/html/ent/921/ent.10921.asp

«Σούπερ» τρόφιμο το αυγό
http://www.vita.gr/html/ent/107/ent.11107.asp

Οι 5 καλύτερες τροφές για τη γυναίκα και τον άνδρα
http://www.vita.gr/html/ent/898/ent.6898.asp