Την εξέλιξη ηπατικών νόσων φαίνεται να επιβραδύνει σημαντικά η ουσία κουρκουμίνη που εντοπίζεται στο κάρι, εκτιμά νέα μελέτη αμερικανών και αυστριακών επιστημόνων.

Ως γνωστόν, το κάρι χρησιμοποείται εδώ και αιώνες από την αρχαία ινδική θεραπευτική μέθοδο αγιουρβέδα για την αντιμετώπιση μιας ευρείας γκάμας γαστρεντερικών διαταραχών.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επανειλημμένως επιβεβαιώσει τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κουρκουμίνης. Τώρα όμως η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Gut», έρχεται να ενισχύσει σημαντικά τα συγκεκριμένα ευρήματα.

Από πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός των βλαβών που προκαλούνταν στο ήπαρ λόγω της εξέλιξης φλεγμονωδών νόσων, έδειξε να επιβραδύνεται σημαντικά μετά την προσθήκη κουρκουμίνης στη διατροφή των ζώων, μέσα σε διάστημα μόλις 4-8 εβδομάδων.

Όπως είδαν οι ερευνητές, η χορήγηση κουρκουμίνης οδήγησε τελικά σε λιγότερες θρομβώσεις της χοληφόρου οδού των ποντικών, ενώ παράλληλα έδειξε να αποτρέπει κυτταρικές βλάβες και τη δημιουργία αλλοιώσεων στο ήπαρ.

Δεν φάνηκε, πάντως, να κάνει καμία διαφορά το μεγαλύτερο διάστημα χορήγησης της «θαυματουργής» ουσίας, καθώς τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα είχαν παρατηρηθεί ήδη από την τέταρτη εβδομάδα του πειράματος.

Διαβάστε ακόμα:
To κάρι αδυνατίζει!

http://www.vita.gr/html/ent/194/ent.9194.asp

Κάρι εναντίον Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/877/ent.9877.asp

Για να μη σας… πρήξουν το συκώτι!
http://www.vita.gr/html/ent/158/ent.1158.asp