Εκτός από τη διάθεσή μας, η αισιοδοξία τονώνει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, εκτιμά αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κεντάκι ζήτησαν από 124 πρωτοετείς φοιτητές να συμπληρώσουν πέντε ερωτηματολόγια και να υποβληθούν σε εξετάσεις μέτρησης της απόδοσης του ανοσοποιητικού τους συστήματος για 1 χρόνο.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όσοι ήταν πιο αισιόδοξοι κατέγραφαν εντονότερη δραστηριοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού τους συστήματος όταν ο οργανισμός τους δεχόταν την «επίθεση» κάποιου ιού ή βακτηρίου.

Αντίθετα, όταν η αισιοδοξία τους έπεφτε, το ίδιο συνέβαινε και με την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

«Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος -με την ίδια προσωπικότητα και τον ίδιο γονιδιακό χάρτη- έχει διαφορετική ανοσοαντίδραση όταν αισθάνεται μεγαλύτερη ή μικρότερη αισιοδοξία, αποδεικνύει την άμεση σχέση μεταξύ των δύο», αναφέρει η καθηγήτρια Ψυχολογίας και επικεφαλής της μελέτης, δρ. Σούζαν Σέγκερστρομ.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ακόμη ότι η αισιοδοξία επηρεάζει το ανοσοποιητικό εν μέρει επειδή ενισχύει τα θετικά συναισθήματα.

Επόμενο βήμα των ειδικών, όπως επισημαίνουν, είναι η διερεύνηση παρόμοιων επιδράσεων και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι ήδη έχουν βεβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες.

Διαβάστε ακόμα:
Ευτυχία στα… ύψη!
http://www.vita.gr/html/ent/979/ent.9979.asp

4 ασκήσεις για θετική ενέργεια
http://www.vita.gr/html/ent/285/ent.2285.asp

«Παίξτε άμυνα» με σούπες!
http://www.vita.gr/html/ent/844/ent.10844.asp