Ραγδαία αυξάνεται η πιθανότητα ατυχήματος στους οδηγούς μηχανής μετά την ηλικία των 40, εκτιμούν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ μελέτησαν τις περιπτώσεις 61.689 οδηγών ηλικίας από 17 έως 89 ετών και διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικοι μοτοσικλετιστές αντιμετωπίζουν σχεδόν τον διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από ατύχημα, συγκριτικά με τους νεαρότερους οδηγούς.

Συγκεκριμένα, μελετώντας την χρονική περίοδο 1996-2005 οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μέση ηλικία των οδηγών μηχανής που παθαίνουν ατυχήματα αυξήθηκε από τα 34 στα 39 έτη, ενώ όσοι είναι πάνω από 40 αντιμετωπίζουν κίνδυνο ατυχήματος κατά 50% υψηλότερο από 28% που ήταν παλαιότερα.

Οι ηλικίες 50-59 ετών ήταν εκείνες που κατέγραφαν τη μεγαλύτερη αύξηση των ατυχημάτων, ενώ -αντίθετα- οι ηλικίες 20-29 παρουσίαζαν εντυπωσιακή μείωση των ατυχημάτων.

«Παρατηρήσαμε σε οδηγούς μεγαλύτερης ηλικίας, στα 50, 60, 70, ότι είχαν τραυματιστεί οδηγώντας μηχανές, και μάλιστα με υψηλή συχνότητα», αναφέρει ο διευθυντής του Προγράμματος Τραυμάτων του Πανεπιστημίου, δρ. Μαρκ Τζέστρινγκ.

«Όμως, θέλαμε να διαπιστώσουμε εάν η επιστημονική αυτή παρατήρηση ίσχυε σε εθνικό επίπεδο και είδαμε ότι όντως ίσχυε», λέει ο ειδικός.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «American Surgeon» και, σύμφωνα με αυτά, οι μοτοσικλετιστές άνω των 40 ετών τείνουν να παθαίνουν σοβαρότερα ατυχήματα, να νοσηλεύονται για περισσότερο διάστημα και να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας από ατυχήματα συγκριτικά με τους νεότερους οδηγούς μηχανών.

«Η αποκατάσταση των τραυμάτων ενός 60χρονου μοτοσικλετιστή από ατύχημα διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη ενός 21χρονου, αφού ο ηλικιωμένος ασθενής έχει σαφώς πιο επιβαρημένο ιατρικό ιστορικό που σίγουρα έχει αρνητικές επιδράσεις στην οποιαδήποτε προσπάθεια θεραπείας του», τονίζει ο δρ. Τζέστρινγκ.

«Για το λόγο αυτό, οι ‘γερόλυκοι των μηχανών’ θα πρέπει να παίρνουν επιπρόσθετα μέτρα πρόληψης και να είναι πιο προσεκτικοί όταν οδηγούν, επειδή σε περίπτωση ατυχήματος οι συνέπειες για αυτούς είναι σοβαρότερες από ό,τι στους νεότερους οδηγούς», συμπληρώνει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Προστατεύστε την υγεία σας πάνω στη μηχανή
http://www.vita.gr/html/ent/179/ent.6179.asp

Προσοχή: Παιδί στο αυτοκίνητο!
http://www.vita.gr/html/ent/035/ent.11035.asp

Η χαμηλή ταχύτητα σώζει
http://www.vita.gr/html/ent/678/ent.10678.asp

Μην οδηγείτε αν ήπιατε χθες
http://www.vita.gr/html/ent/077/ent.8077.asp