Η κατανάλωση τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη διπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες, εκτιμούν ιταλοί ερευνητές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο στο Μιλάνο, η συχνή κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, τα μακαρόνια και το παγωτό, αυξάνει ραγδαία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να προκαλούνται επικίνδυνα και πιθανότατα μοιραία καρδιακά προβλήματα.

Ο υπολογισμός του γλυκαιμικού δείκτη (GΙ) υποδεικνύει πόσο γρήγορα αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωση τροφών. Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη επιβραδύνουν την απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα, χαρίζοντάς μας την αίσθηση ότι είμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αντίθετα, τροφές όπως το λευκό ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και τα επεξεργασμένα δημητριακά (κορν φλέικς) έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με αποτέλεσμα να αυξάνουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης.

Στις τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη συγκαταλέγονται τα φασόλια, οι φακές, οι ξηροί καρποί, όλα τα τρόφιμα ολικής άλεσης κ.ά. Παρά το γεγονός ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ορισμένα από αυτά, όπως η νεροκολοκύθα και το καρπούζι βρίσκονται ψηλά στην κλίμακα του GI.

Οι ειδικοί, αναλύοντας τις διατροφικές συνήθειες περίπου 48.000 ανθρώπων (32.578 γυναικών και 15.171 ανδρών), παρατήρησαν ότι οι γυναίκες είναι εκείνες που επηρεάζονται περισσότερο.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν συχνά τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είχαν κατά 2,24 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν καρδιακά προβλήματα, συγκριτικά με όσες επέλεγαν τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει γιατί κάτι τέτοιο δεν αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και στους άνδρες. Ενδεχομένως, υπογραμμίζουν, να είναι άλλοι οι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων σε αυτούς.

Διαβάστε ακόμα:
Τι δείχνει ο γλυκαιμικός δείκτης;
http://www.vita.gr/html/ent/843/ent.10843.asp

Tι γλυκαιμικό δείκτη έχουν τα μακαρόνια σας;
http://www.vita.gr/html/ent/125/ent.1125.asp