Εάν δε μπορείτε να διαχειριστείτε περισσότερες από δύο παράλληλες δραστηριότητες, μην ανησυχείτε, γιατί, σύμφωνα με νέα μελέτη, αυτό οφείλεται στη δομή του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με γάλλους ερευνητές από τη Σχολή Normale Superieure στο Παρίσι, όταν προσπαθούμε να εκτελέσουμε ταυτόχρονα δύο δραστηριότητες, ο εγκέφαλός μας μοιράζεται στα δύο προκειμένου το κάθε μέρος να εστιάσει στην κάθε δραστηριότητα ξεχωριστά.

Αυτός ο διαχωρισμός θα μπορούσε, άλλωστε, να εξηγήσει γιατί η όλη διαδικασία του λεγόμενου «multi-tasking» είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Η προσθήκη, όμως, μιας επιπλέον δραστηριότητας στις ήδη δύο υπάρχουσες, θα μπορούσε να φέρει την καταστροφή, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

«Μπορούμε να μαγειρεύουμε και ταυτόχρονα να μιλάμε στο τηλέφωνο, όμως στην πραγματικότητα δεν μπορούμε παράλληλα να εκτελέσουμε και μια τρίτη δραστηριότητα, όπως π.χ. να διαβάσουμε εφημερίδα», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Ετιέν Κοχλέν.

«Εάν έχουμε να διαχειριστούμε τρεις ή περισσότερες παράλληλες δραστηριότητες, τότε πολύ πιθανόν να μην τα καταφέρουμε ούτε σε μία από αυτές», προσθέτει η ειδικός.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 32 εθελοντές. Οι ειδικοί τους ζήτησαν να υποβληθούν σε ένα τεστ συνδυασμού γραμμάτων, ενώ παράλληλα κατέγραφαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα με τη βοήθεια απεικονιστικών τεχνικών.

Είδαν, λοιπόν, ότι κατά τη διάρκεια του τεστ ο μετωπιαίος φλοιός -μια περιοχή που σχετίζεται με τον έλεγχο της παρορμητικότητας- παρουσίαζε την υψηλότερη δραστηριότητα. Όταν οι εθελοντές ολοκλήρωναν μία από τις ασκήσεις, μία πλευρά των μετωπιαίων λοβών φωτιζόταν. Όταν πάλι ολοκλήρωναν παράλληλα δύο ασκήσεις, τότε οι λοβοί έδειχναν να μοιράζουν τις δραστηριότητες μεταξύ τους.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί μέσα από την επιστημονική επιθεώρηση «Science», η μελέτη αυτή θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί όταν οι άνθρωποι εκτελούν παράλληλα πολλαπλές δραστηριότητες, τείνουν να κάνουν συχνά λάθη.

«Η μελέτη μας θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι είναι καλύτεροι στην επιλογή μεταξύ δύο απαντήσεων και όχι μεταξύ πολλαπλών απαντήσεων», αναφέρει η δρ. Κοχλέν.

Διαβάστε ακόμα:
Οι δρόμοι του μυαλού μας
http://www.vita.gr/html/ent/205/ent.1205.asp

100.000 λέξεις την ημέρα το μυαλό μας κάνουν πέρα!
http://www.vita.gr/html/ent/600/ent.10600.asp

Οι μουτζούρες ενισχύουν τη μνήμη!
http://www.vita.gr/html/ent/650/ent.8650.asp