Το παίξιμο βιντεοπαιχνιδιών λίγο πριν τον ύπνο δεν επηρεάζει τελικά την ποιότητά του, τουλάχιστον όσο πίστευαν οι ειδικοί μέχρι σήμερα.

Τα συμπεράσματα αυτά ανήκουν στους ειδικούς του Πανεπιστημίου Φλίντερς από την Αδελαΐδα της Αυστραλίας και φιλοξενούνται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Sleep Medicine».

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ειδικοί μελέτησαν 13 αγόρια ηλικίας από 14 έως 18 ετών που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα ύπνου, τα οποία υπέβαλαν σε μια δοκιμασία.

Το πρώτο βράδυ τούς ζήτησαν να παίξουν το βίαιο πολεμικό παιχνίδι Call of Duty 4: Modern Warfare για 50 λεπτά πριν κοιμηθούν.

Μία εβδομάδα αργότερα, τους ζήτησαν να αφιερώσουν πάλι 50 λεπτά, αυτή τη φορά για την τηλεοπτική παρακολούθηση του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Το Ταξίδι του Αυτοκράτορα», που αναφέρεται στο ταξίδι των αυτοκρατορικών πιγκουίνων της Ανταρκτικής με στόχο την εξεύρεση του ιδανικού περιβάλλοντος για την αναπαραγωγή τους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν, λοιπόν, ότι ενώ αρκετά από τα αγόρια αποκοιμήθηκαν παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ, κανένα δεν νύσταξε παίζοντας το γνωστό βιντεοπαιχνίδι.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα αγόρια χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο μέχρι να αποκοιμηθούν μετά το βιντεοπαιχνίδι, ωστόσο τα περισσότερα χρειάστηκαν γύρω στα επτά λεπτά, δηλαδή μόλις τέσσερα λεπτά περισσότερα από όσο χρειάζονταν όταν είχαν παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ.

«Επίτηδες επιλέξαμε μια πολύ ανάλαφρη ταινία για να την αντιπαραβάλουμε στη διεγερτική επίδραση του βίαιου παιχνιδιού», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Μάικλ Γκράντισαρ.

«Πραγματικά, μείναμε έκπληκτοι από το γεγονός ότι το βιντεοπαιχνίδι τελικά δεν έδειξε να καθυστερεί πολύ τη διαδικασία του ύπνου», εξηγεί ο ερευνητής.

Ωστόσο, οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι το πόρισμα έρευνάς τους είναι περιορισμένης αξιοπιστίας, αφού στην πραγματικότητα λίγοι έφηβοι παίζουν μόνο για 50 λεπτά βιντεοπαιχνίδι πριν πέσουν για ύπνο.

Διαβάστε ακόμα:
Το μέγεθος μετράει (στα video games)
http://www.vita.gr/html/ent/966/ent.10966.asp

Video games: Μπαµπά, θα µου πάρεις τον «Πρίγκιπα της Περσίας»;
http://www.vita.gr/html/ent/022/ent.8022.asp

Πόσο Playstation να παίζει το παιδί μου;
http://www.vita.gr/html/ent/237/ent.2237.asp