Το ίδιο εθιστική με την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών μπορεί να είναι η διαδικασία του τεχνητού μαυρίσματος, εκτιμά τώρα νέα αμερικανική μελέτη.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Archives of Dermatology», ερευνητές του Memorial SloanKettering Cancer Center και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Άλμπανι της Νέας Υόρκης μελέτησαν το 2006 τις περιπτώσεις 421 φοιτητών οι οποίοι είχαν κάνει σολάριουμ.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να απαντήσουν σε 2 ερωτηματολόγια που είχαν σχεδιαστεί αρχικά για την αξιολόγηση του εθισμού στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, τα οποία τροποποιήθηκαν κατάλληλα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει εθισμός και στο σολάριουμ.

Παράλληλα, οι ειδικοί αξιολόγησαν τα επίπεδα του στρες, της κατάθλιψης και της χρήσης ουσιών που ενδεχομένως έκαναν ορισμένοι.

Σχεδόν οι μισοί φοιτητές (229) δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους είχαν κάνει κατά μέσο όρο 23 συνεδρίες σολάριουμ, ενώ το 39,3% άγγιξαν τα όρια του εθισμού στο σολάριουμ.

Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, οι νέοι που χαρακτηρίζονταν εθισμένοι στο σολάριουμ ήταν πιο ευάλωτοι στο στρες και πιο επιρρεπείς στην κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση μαριχουάνας ή άλλων ουσιών, συγκριτικά με τους υπόλοιπους που δεν κατατάσσονταν στην ίδια ομάδα.

«Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση σε φυσική και τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία UV, το σολάριουμ εξακολουθεί να είναι αρκετά δημοφιλές μεταξύ των νέων», υπογραμμίζει η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Κάθριν Μόσερ.

Διαβάστε ακόμα:
Η tanorexia οδηγεί σε καρκίνο
http://www.vita.gr/html/ent/905/ent.8905.asp

Το σολάριουμ βλάπτει όσο και το κάπνισμα!
http://www.vita.gr/html/ent/413/ent.9413.asp


«Μαύρο» στο σολάριουμ!
http://www.vita.gr/html/ent/896/ent.9896.asp