Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εκτιμούν αμερικανικοί ερευνητές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έμορι, οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά τρόφιμα και αναψυκτικά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να φτάνουν να τρώνε καθημερινά ακόμη και 46 κουταλάκια ζάχαρης!

Όσοι καταναλώνουν πολλή ζάχαρη τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερίνης (HDL). Αυτό σημαίνει ότι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα συγκριτικά με όσους καταναλώνουν μέτριες ποσότητες.

«Όπως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης, το ίδιο συμβαίνει και με την κατανάλωση ζάχαρης», αναφέρει η δρ. Μίριαμ Βος στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association».

Η μελέτη αυτή ενισχύει την πίεση που ήδη ασκούν οι αμερικανικές αρχές σε παρασκευάστριες εταιρείες, προκειμένου να περιορίσουν την προσθήκη ζάχαρης στα προϊόντα τους.

Ήδη ορισμένες αμερικανικές πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια, επιβάλλουν ειδικούς φόρους σε ζαχαρούχα αναψυκτικά, στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία.

Μελετώντας περίπου 6.000 ενηλίκους, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο το 16% των ημερήσιων θερμίδων προέρχεται από την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και τροφίμων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκείνοι που ανήκουν στην ομάδα χαμηλής πρόσληψης τρώνε μόλις 3 κουταλάκια ζάχαρης ημερησίως.

Επιπλέον, έκθεση των ειδικών του οργανισμού «Institute of Medicine» υπογραμμίζει ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο αυστηρή με την προσθήκη αλατιού στα τρόφιμα.

«Ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να προσδιοριστεί για τις εταιρείες ένα πλαφόν στην προσθήκη άλατος, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε αποτελεσματική μείωσή του στα προϊόντα τους», σχολιάζει η δρ. Τζέιν Χένι από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται καθημερινά 1.500 mg άλατος για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις σωματικές του λειτουργίες, αλλά ο μέσος Αμερικανός προσλαμβάνει υπερδιπλάσια ποσότητα, ξεπερνώντας τα 3.400 mg ημερησίως.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού ευθύνεται για την υπέρταση και μια σειρά άλλων παθήσεων. «Αν καταφέρουμε να μειώσουμε την ημερήσια πρόσληψή του, θα μπορούσαν να σωθούν 100.000 άνθρωποι ετησίως», συμπληρώνει η ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
«Καλή» και «κακή» ζάχαρη
http://www.vita.gr/html/ent/928/ent.6928.asp

Πού κάνει καλό η ζάχαρη
http://www.vita.gr/html/ent/786/ent.6786.asp

Υποκατάστατα ζάχαρης: Ποια, πώς, πότε
http://www.vita.gr/html/ent/836/ent.5836.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: