Τα πολυδιαφημισμένα παιχνίδια νοητικής εξάσκησης, που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση των εγκεφαλικών λειτουργιών, δεν είναι τελικά τόσο αποτελεσματικά όσο αρχικά πιστευόταν.

Σε πείραμα στο οποίο έλαβαν μέρος περισσότερα από 11.000 άτομα, οι ειδικοί του MRC Cognition and Brain Sciences Unit του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ είδαν ότι ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπως π.χ. το Nintendo DS, δεν βελτίωναν όσο περίμεναν τις νοητικές ικανότητες των χρηστών.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας, οι εθελοντές έπαιζαν τα εν λόγω παιχνίδια για ένα διάστημα 6 εβδομάδων. Εξετάζοντας στη συνέχεια τον εγκέφαλό τους με τη βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων, οι ερευνητές είδαν ότι η μακρά ενασχόληση των συμμετεχόντων με τα ειδικά αυτά παιχνίδια δεν επηρέασε τη δομή του εγκεφάλου τους.

«Στατιστικά, δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές μεταξύ των ατόμων που έπαιζαν ηλεκτρονικά παιχνίδια νοητικής εξάσκησης και εκείνων που απλώς σέρφαραν στο Διαδίκτυο για το ίδιο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο δρ. Έιντριαν Όουεν.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί δεν παρατήρησαν ουσιώδη ενίσχυση της μνήμης ή των ικανοτήτων συγκέντρωσης, οργάνωσης και επίλυσης προβλημάτων.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν μπορεί ακόμα να απαντηθεί το ερώτημα αν τα παιχνίδια εξάσκησης νοητικών ικανοτήτων μπορούν να περιορίσουν τη νοητική φθορά λόγω ηλικίας και πρέπει να γίνουν νέες μελέτες με αυτό το αντικείμενο.

«Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα παιχνίδια νοητικής εξάσκησης και δείχνουν ότι τελικά η σωματική μας δραστηριότητα, όπως π.χ. μια βόλτα για περπάτημα, αποτελεί πολύ καλύτερη χρήση του ελεύθερου χρόνου μας», έσπευσε να σχολιάσει ο διευθυντής της βρετανικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ, κ. Κλάιβ Μπάλαρντ.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Nintendo, μέσω αντιπροσώπου της, ξεκαθάρισε ότι: «H Nintendo δεν ισχυρίζεται ότι είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένο ότι τα παιχνίδια Brain Training ή More Brain Training βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες».

Τα ευρήματα της ενδιαφέρουσας έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature».

Διαβάστε ακόμα:
Το μέγεθος μετράει (στα video games)
http://www.vita.gr/html/ent/966/ent.10966.asp

Video games: Μπαµπά, θα µου πάρεις τον «Πρίγκιπα της Περσίας»;
http://www.vita.gr/html/ent/022/ent.8022.asp

Πόσο Playstation να παίζει το παιδί μου;
http://www.vita.gr/html/ent/237/ent.2237.asp