Στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου στον κόσμο.

Η δύσκολη επέμβαση έγινε σε έναν νεαρό άνδρα στις 20 Μαρτίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Βαλ Ντε Χεμπρόν» στη Βαρκελώνη από ομάδα 30 ειδικευμένων γιατρών και διήρκεσε 24 ώρες.

Παρά το γεγονός ότι μεταμοσχεύσεις προσώπου έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν, είναι η πρώτη φορά που πρόκειται για ολική μεταμόσχευση προσώπου. Ο νεαρός ασθενής -τα στοιχεία του οποίου παραμένουν άγνωστα- έλαβε νέα ζυγωματικά οστά, μυς προσώπου, δόντια, ουρανίσκο, δέρμα, μύτη, χείλη και άνω και κάτω σιαγόνα.

Πριν από τη μεταμόσχευση, ο ασθενής δεν μπορούσε να καταπιεί, να μιλήσει ή να αναπνεύσει φυσιολογικά λόγω σοβαρού αυτοτραυματισμού του από πυροβολισμό στο πρόσωπο το 2005. Τώρα, σύμφωνα με τους γιατρούς του, θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για τουλάχιστον 2 μήνες.

«Ο ασθενής είχε εγχειριστεί 9 φορές χωρίς ικανοποιητική επιτυχία και για τον λόγο αυτό κατέφυγε σε ολική μεταμόσχευση προσώπου», αναφέρει επίσημη ανακοίνωση του νοσοκομείου.

«Πρόκειται για την πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου παγκοσμίως, καθώς οι 10 προηγούμενες ήταν μερικής φύσεως», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου είχε πραγματοποιηθεί στη γαλλίδα Ιζαμπέλ Ντινουάρ το 2005. Η γυναίκα έφερε σοβαρή αλλοίωση του προσώπου της από επίθεση σκύλου και υποβλήθηκε σε επέμβαση κατά την οποία αντικαταστάθηκαν μέρος του ιστού του προσώπου της, η μύτη και το στόμα της.

Επικεφαλής στην ομάδα των ισπανών γιατρών ήταν ο δρ. Χοάν Πέρε Μπάρετ.

Διαβάστε ακόμα:
Nέα εποχή στις μεταμοσχεύσεις
http://www.vita.gr/html/ent/969/ent.7969.asp

Μεταμοσχεύσεις χωρίς φάρμακα
http://www.vita.gr/html/ent/722/ent.4722.asp

Σχεδόν ολική μεταμόσχευση προσώπου στις ΗΠΑ
http://www.vita.gr/html/ent/177/ent.8177.asp