Ένας σύντομος υπνάκος τονώνει τη μνήμη, αρκεί να συνοδεύεται από ένα όνειρο, εκτιμούν αμερικανοί ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι κοιμούνται αμέσως μετά από μια νέα «δοκιμασία» τους και ονειρεύονται πράγματα σχετικά με αυτήν, τείνουν να τη διεκπεραιώνουν καλύτερα συγκριτικά με όσους δεν κοιμούνται ή δεν ονειρεύονται.

Οι ειδικοί ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να αποστηθίσουν τη δομή ενός τρισδιάστατου λαβυρίνθου σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, έτσι ώστε να μπορούν να φτάσουν στην εικονική έξοδο αρκετές ώρες αργότερα. Σε κάποιους από αυτούς επέτρεψαν, στη συνέχεια, να πάρουν έναν σύντομο υπνάκο.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όσοι θυμούνταν ότι είχαν ονειρευτεί τη δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκαν, έφταναν στην έξοδο του λαβυρίνθου γρηγορότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με τον δρ. Ρόμπερτ Στίκγκολντ, έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, τα όνειρα ενδεχομένως να αποτελούν «δείκτη» ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται ένα ζήτημα σε πολλά επίπεδα.

«Τα όνειρα αντικατοπτρίζουν πιθανότατα την προσπάθεια του εγκεφάλου να εντοπίσει συσχετισμούς μεταξύ των αναμνήσεων που θα μπορούσαν να μας φανούν χρήσιμες στο μέλλον», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην ακαδημαϊκή επιθεώρηση «Cell Biology», θα μπορούσε να έχει πρακτική σημασία.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, «Ενδεχομένως να υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αξιοποιήσουμε αυτό το “φαινόμενο’’ προκειμένου να βελτιώσουμε τις διαδικασίες της μάθησης και της μνήμης». Για παράδειγμα, θα είναι καλό οι μαθητές να μελετούν σκληρά πριν πέσουν για τον βραδινό ύπνο ή να παίρνουν έναν υπνάκο μετά από την απογευματινή τους μελέτη!

Διαβάστε ακόμα:
Κοιμηθείτε, κάνει καλό
http://www.vita.gr/html/ent/020/ent.11020.asp

Κάντε 8 λεπτά ύπνου να φαίνονται 8 ωρο!
http://www.vita.gr/html/ent/729/ent.9729.asp

Μνήμη: Να μην ξεχάσω… να θυμάμαι
http://www.vita.gr/html/ent/826/ent.10826.asp a