Αν είδατε χθες το βράδυ στην τηλεόραση (ή το 2006 στον κινηματογράφο) το Déjà vu, τότε ίσως σας ενδιαφέρει και μια έρευνα που πιθανόν να ερμηνεύει τη συγκλονιστική προθανάτια εξωπραγματική εμπειρία που αρκετοί άνθρωποι περιγράφουν όταν σταματά η καρδιά τους αλλά τελικά επανέρχονται.

Οι ερευνητές, συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τη στιγμή που ο άνθρωπος πεθαίνει (σταματά η καρδιά), ο εγκέφαλος παρουσιάζει μια έξαρση δραστηριότητας. Λένε, λοιπόν, ότι αυτή η φρενήρης λειτουργία του εγκεφάλου είναι πιθανόν να παράγει και τις «πνευματικές εμπειρίες» που περιγράφονται από κάποιους όταν η καρδιά τους επανέρχεται σε λειτουργία και κερδίζουν τη μάχη της ζωής. Οι συνηθέστερες περιγραφές αυτού του φαινομένου από όσους «ξαναγύρισαν» είναι ότι «περπατούσαν μέσα σε ένα τούνελ προς ένα λαμπερό φως» και «είχαν ανυψωθεί πάνω από το σώμα τους και αιωρούνταν».

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι εμπειρίες μπορεί να προκαλούνται από μια ξαφνική ηλεκτρική ώση στον εγκέφαλο – ώση που προκαλείται από το γεγονός ότι αυτός μένει ξαφνικά χωρίς οξυγόνο λόγω της στιγμιαίας παύσης της λειτουργίας της καρδιάς», είπαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «Τζορτζ Ουάσιγκτον». «Καθώς, δηλαδή, επιβραδύνεται η ροή του αίματος και πέφτουν τα επίπεδα του οξυγόνου, τα εγκεφαλικά κύτταρα «παλεύουν» απεγνωσμένα και σηκώνεται ένα «τσουνάμι» ηλεκτρικής δραστηριότητας που ξεκινά από ένα σημείο του εγκεφάλου αλλά μεταδίδεται παντού πολύ ορμητικά. Ίσως αυτός ο «καταρράκτης» δραστηριότητας να προκαλεί και αυτές τις τόσο ζωηρές διανοητικές εμπειρίες που πολλοί περιγράφουν όταν συνέρχονται».

Οι ειδικοί μέτρησαν ότι αυτή η έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα διαρκεί 30 δευτερόλεπτα έως και 3 λεπτά. Η μέτρηση έγινε σε ασθενείς της εντατικής που οι γιατροί είχαν συνδέσει με συσκευή ηλεκτρεγκεφαλογραφήματος.