Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και άλλα ανώτατα ιδρύματα πιστεύουν ότι η κακοποίηση στην παιδική ηλικία (παραμέληση, αδιαφορία, προσβολές, ξύλο κλπ.) προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, οι οποίες εκδηλώνονται σε μια δύσκολη εφηβεία – πιο δύσκολη από των παιδιών που καλοπέρασαν στο Δημοτικό. Πιστεύουν, συγκεκριμένα, ότι η κακοποίηση αυτή αφήνει «ουλές» για όλη μας τη ζωή και ξεκινούν μια μεγάλη έρευνα όχι μόνο για να το τεκμηριώσουν, αλλά κυρίως για να αλλάξουν οι συνθήκες στα ορφανοτροφεία και στα ιδρύματα, καθώς και για να παροτρύνουν τους γονείς να είναι πιο τρυφεροί με τα παιδιά τους. Λένε, μάλιστα, ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι «σχεδιασμένος» να αντέχει το φόβο, το στρες και την αρνητική γενικά αντιμετώπιση, μόνον για μικρές περιόδους και ότι στις περιπτώσεις όπου η κακοποίηση είναι αδιάλειπτη (πολύ αυστηροί γονείς με διαρκείς απαιτήσεις ή γονείς με προβλήματα χρήσης ουσιών), το παιδί δεν μπορεί «να πάρει ανάσα» από την πίεση και ο εγκέφαλός του κυριολεκτικά τραυματίζεται.

«Για να λειτουργήσει φυσιολογικά ο ανθρώπινος εγκέφαλος, χρειάζεται κάποιο χρόνο ανακούφισης από τις πιέσεις», είπαν οι ειδικοί από την Οξφόρδη. «Ακόμα και οι ενήλικοι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το διαρκές στρες, πόσο μάλλον τα παιδιά. Αν ένα παιδί εισπράττει διαρκώς την απόρριψη, έχει αυξημένες πιθανότητες στην εφηβεία να δείχνει ανησυχητική συμπεριφορά και συχνά να εκδηλώνεται βίαια ή πάντως επιθετικά.»

Για να αποδείξουν τα λεγόμενά τους, οι ειδικοί συνέκριναν και έδωσαν στη δημοσιότητα τις μαγνητικές τομογραφίες δύο τρίχρονων παιδιών, ενός μέσου παιδιού και ενός που είχε υιοθετηθεί από ρουμανικό ορφανοτροφείο. Το παιδάκι από το ορφανοτροφείο (που είχε εγκαταλειφθεί από ιδιαίτερα προβληματικούς γονείς, και άρα είχε «πληγές» από την πρώτη στιγμή της ζωής του) είχε σαφώς μικρότερο εγκέφαλο, αλλά και λεπτότερο φλοιό και μεγαλύτερες κοιλότητες στο κέντρο του εγκεφάλου (μπορείτε να δείτε την εικόνα στο site της εφημερίδας Daily Mail.

Εντούτοις, πολλοί ειδικοί κατακρίνουν αυτό τον τρόπο εξέτασης της ψυχικής πραγματικότητας, λέγοντας ότι δεν χρειάζονται μαγνητικές τομογραφίες για το αυτονόητο και σαφώς τα παιδιά με λιγότερες εμπειρίες και λιγότερη χαρά αναπτύσσονται πνευματικά λιγότερο από εκείνα που «τα έχουν όλα». Επίσης, επισημαίνουν ότι πολλοί άνθρωποι με σοβαρά τραύματα στα παιδικά τους χρόνια τελικά μεγαλουργούν ή πάντως δεν παρουσιάζουν εγκεφαλική υστέρηση όπως υπαινίσσεται η έρευνα της Οξφόρδης. Οι υπεύθυνοι της έρευνας ανταπαντούν ότι «Θέλουμε να δείξουμε παραστατικά πόσο κακό κάνει στον παιδικό εγκέφαλο η παραμέληση και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο δείχνοντάς του συγκεκριμένες εικόνες από το αποτέλεσμα της αδιάφορης ή κακής συμπεριφοράς του προς τα νήπια και τα μικρά παιδιά. Επιπλέον, μπορεί πολλοί άνθρωποι να μεγαλουργούν παρά τις τραυματικές παιδικές εμπειρίες τους, αλλά αν κάνουμε ζουμ στον ψυχισμό τους, δεν διαπιστώνουμε συνήθως ότι είναι ευτυχείς προσωπικότητες».

Διαβάστε ακόμα:
«Έξυπνο» χάπι… εφηβείας!
http://www.vita.gr/html/ent/178/ent.11178.asp

Οστεοπόρωση από την εφηβεία!
http://www.vita.gr/html/ent/707/ent.10707.asp

Ο εφηβικός εγκέφαλος κάνει «εκκαθάριση»
http://www.vita.gr/html/ent/795/ent.8795.asp

Γονείς & έφηβοι: Μπορούν να επικοινωνήσουν;
http://www.vita.gr/html/ent/407/ent.8407.asp