Μπορεί και να μην ήταν όνειρο, μας πληροφορεί τώρα νεότερη έρευνα. Σύμφωνα με αυτήν, εκείνοι και εκείνες που κάνουν σεξ ενώ ουσιαστικά κοιμούνται, είναι περισσότεροι από όσο νομίζουν οι ίδιοι.


Σύμφωνα με τους Καναδούς ειδικούς που ανακοίνωσαν τα σχετικά ευρήματά τους σε συνέδριο (το 24ο ετήσιο συνέδριο των Associated Professional Sleep Societies στις ΗΠΑ), η έναρξη ερωτικής δραστηριότητας την ώρα που το άτομο κοιμάται είναι πιο συνηθισμένη στους άνδρες –τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με των γυναικών. Επίσης είναι πιο συνηθισμένη σε όσους και όσες έχουν ήδη κάποια διαταραχή στον ύπνο. Αν δηλαδή κάποιος παρουσιάζει σοβαρή μορφή αϋπνίας ή σοβαρή μορφή υπνηλίας ή γενικά έντονα διαταραγμένο ύπνο, τότε οι πιθανότητες να κάνει σεξ στον ύπνο του (τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της πράξης) φτάνουν το 8%. Οι ειδικοί εντάσσουν αυτή τη συμπεριφορά στην ίδια κατηγορία με την υπνοβασία. Τα επεισόδια υπνοβασίας και «σεξ κατά τη διάρκεια του ύπνου» ή sexsomnia όπως το βάφτισαν μάνι-μάνι στα αγγλικά, συμβαίνουν συνήθως την ώρα που το άτομο βγαίνει από το στάδιο ύπνου REM

Τι είναι ο ύπνος REM

Τα αρχικά REM προκύπτουν από τις αγγλικές λέξεις rapid eye movement. Χρησιμοποιούνται για να χαρακτηρίσουν περίπου το 20% έως 25% της διάρκειας του ύπνου μας, δηλαδή συνολικά κάθε νύχτα γύρω στη μιάμιση ώρα. Αυτή δεν είναι συνεχόμενη αλλά «διάσπαρτη» στη διάρκεια της νύχτας. Στο στάδιο REM κινούνται τα μάτια, βλέπουμε συνήθως όνειρα και η εγκεφαλική δραστηριότητα είναι αξιοσημείωτη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα, πιο «αδρανή» στάδια του ύπνου. Όπως φαίνεται όμως και άλλα μέλη κινούνται με ταχύτητα στη συγκεκριμένη φάση.

Διαβάστε ακόμα:
Κοιμηθείτε, κάνει καλό
http://www.vita.gr/html/ent/020/ent.11020.asp

Ξεχνάτε; Κάντε ένα διάλειμμα!
http://www.vita.gr/html/ent/867/ent.10867.asp

Ο ύπνος θρέφει… τις γυναίκες
http://www.vita.gr/html/ent/816/ent.10816.asp

Επικίνδυνη η χρόνια έλλειψη ύπνου
http://www.vita.gr/html/ent/780/ent.10780.asp