Οι δίαιτες έχουν τη μόδα τους, όπως ξέρουν όσοι προσπαθούν να χάσουν κιλά – παχύσαρκοι ή απλώς παχουλοί που υπερβάλλουν και νομίζουν ότι πρέπει να χάσουν οπωσδήποτε πολύ βάρος. Στο πλαίσιο της μόδας αυτής, διαβάσαμε ότι αυτή την εποχή σαρώνει την Ευρώπη μια δίαιτα που είναι επινόηση ενός γάλλου διατροφολόγου, του Pierre Dukan. Φέρεται να την ακολουθεί μεταξύ άλλων η Τζένιφερ Λόπεζ, η Ζιζέλ και η τραγουδίστρια Κάθριν Τζένκινς.

Διαβάσαμε ότι αυτή η δίαιτα έχει 4 στάδια και υπόσχεται γρήγορη απώλεια κιλών –το 4ο και τελικό στάδιο είναι μια φάση… ισόβια πάντως, που αν την κρατήσει κάποιος, ο εισηγητής της δίαιτας υπόσχεται να μην ξαναβάλει ποτέ περιττά κιλά. Θα μπορείτε να τρώτε -λέει ο Dunkan- ό,τι θέλετε κάθε μέρα, σε όλη σας τη ζωή, αλλά μία μέρα την εβδομάδα θα πρέπει να τρώτε αυστηρά μόνο πρωτεΐνες. Το «ό,τι θέλετε», όπως διαβάσαμε, ισχύει για το προχωρημένο στάδιο και η αρχή -όπως σε όλες τις δίαιτες- είναι πιο δύσκολη και όχι απαραίτητα στα γούστα του παχουλού.

Σε πρώτη φάση, λοιπόν, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να τρώει μόνο πρωτεΐνες – κρέατα, ψάρια, τυριά, γάλα, γιαούρτι, αυγά. Στη δεύτερη φάση εισάγει τα λαχανικά και στην τρίτη φάση εισάγει τα υπόλοιπα – υδατάνθρακες κλπ. Στην τέταρτη φάση μπαίνει στη φάση σταθεροποίησης ή μονιμοποίησης του διαιτολογίου. Η δίαιτα συνοδεύεται και με γυμναστική – οι περισσότεροι προσθέτουν στη ζωή τους, όπως διαβάσαμε, το περπάτημα.


Το ιστορικό

Όπως λέει ο ίδιος ο Dunkan, σπούδαζε νευρολόγος όταν ένας ασθενής του, που αγαπούσε το κρέας, του ζήτησε (πριν από 30 χρόνια) να του βρει μια δίαιτα για να χάσει κιλά. Ο Dunkan τού έγραψε ένα πρόγραμμα και μέσα σε μία εβδομάδα ο ασθενής είχε χάσει 3 κιλά χωρίς να έχει στερηθεί σχεδόν τίποτα. Ο νευρολόγος εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που άφησε τη Νευρολογία και σπούδασε Διατροφολογία. Από τότε ασχολείται αποκλειστικά με την τελειοποίηση της δίαιτάς του. Ο ίδιος είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι το πρόγραμμά του ακολουθείται από ένα εκατομμύριο συμπολίτες τους –Γάλλους και Γαλλίδες.

Το βιβλίο του κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα στη Βρετανία και, όπως γράφουν οι εκεί εφημερίδες, η δίαιτα ήδη σαρώνει.

Σε συνέντευξή της η τραγουδίστρια Κάθριν Τζένκινς είπε ότι η δίαιτα αυτή της αρέσει περισσότερο από όλες όσες έκανε – και έκανε πολλές.

«Είμαι ήδη στο στάδιο της σταθεροποίησης», είπε η Τζένκινς. «Τρώω ψάρια και λαχανικά που μου αρέσουν, αλλά με δυσκολεύει λίγο το ότι αγαπώ πολύ το ψωμί και τις σοκολάτες. Προσέχω όσο μπορώ. Όμως, αν βάλω και 1-2 κιλά, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου.»

Οι βρετανοί διαιτολόγοι, όμως, είναι συγκρατημένοι και η εκπρόσωπός τους, Jacqui Lowdon, σχολίασε:

«Είναι μεγάλο πρόβλημα οι δίαιτες που κάνουν οι διάφορες διασημότητες, γιατί επηρεάζουν πολύ τον κόσμο και τον κάνουν να ακολουθεί διαιτολόγια που ίσως βλάπτουν την υγεία του, χωρίς όσα εισηγούνται να είναι και ιδιαίτερα τεκμηριωμένα ότι πράγματι αποδίδουν. Όταν εμφανίζεται κάποιος με μια νέα ιδέα, όμως, ο κόσμος αρπάζεται από αυτήν, επειδή πιστεύει ότι θα είναι σαν μαγικό ραβδί. Δεν είναι. Για να χάσει κάποιος κιλά, πρέπει να τρώει σωστά και να αθλείται. Αν δεν κάψεις παραπάνω θερμίδες από αυτές που «εισάγεις», δεν μπορείς να αδυνατίσεις. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη δίαιτα, έτσι κι αλλιώς στην Ευρώπη τρώμε παραπάνω πρωτεΐνες από αυτές που χρειαζόμαστε. Αν, λοιπόν, σε αυτή την ήδη πολύ πρωτεϊνούχα διατροφή προστεθεί και μία μέρα την εβδομάδα στην οποία τρώμε αποκλειστικά πρωτεΐνες, αυξάνεται ο κίνδυνος π.χ. για αρθρίτιδα. Ο κόσμος ίσως μπερδευτεί, επίσης, με την περιγραφή της δίαιτας και ίσως καταλήξει άθελά του να υπερβάλλει στις πρωτεΐνες. Οι διαιτολόγοι είμαστε στην πλειοψηφία μας υπέρ του ισορροπημένου διαιτολογίου, ώστε να μην απειλείται η υγεία κανενός. Καλό είναι, επίσης, ο υπέρβαρος να στοχεύει να χάνει το πολύ μισό κιλό την εβδομάδα, και όχι 2-3 που εισηγείται η συγκεκριμένη δίαιτα.»

Διαβάστε ακόμα:
Καλή δίαιτα και το νοικοκυριό
http://www.vita.gr/html/ent/593/ent.11593.asp

Τα ψυχολογικά εμπόδια της δίαιτας και πώς να τα ξεπεράσετε
http://www.vita.gr/html/ent/588/ent.11588.asp

Πόσο αποτελεσματική είναι η δίαιτά σας
http://www.vita.gr/html/ent/568/ent.11568.asp

Το μυστικό της πετυχημένης δίαιτας
http://www.vita.gr/html/ent/270/ent.11270.asp