Μία ελβετική έρευνα διαπίστωσε ότι τα μεγάλα ποδοσφαιρικά παιχνίδια αυξάνουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία για καρδιακά επεισόδια κατά 60% και άλλη (γερμανική) ότι η καρδιά δεν κινδυνεύει διόλου από τη μπάλα. Δεν ξέρουμε ποιον να πιστέψουμε, οπότε μεταφέρουμε όσα διαπιστώνουν και οι δύο ερευνητικές ομάδες, σημειώνοντας πάντως ότι τα τελευταία χρόνια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, μέσα στα γήπεδα υπάρχουν πλέον απινιδωτές (ειδικές συσκευές καρδιακής ανάνηψης) και standby ομάδες νοσηλευτών και γιατρών.


Οι Ελβετοί διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου αυξάνονται σημαντικά οι εισαγωγές (στα νοσοκομεία) ανδρών με συμπτώματα εμφράγματος. Οι Ελβετοί μάλιστα επιμένουν ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν κάποιος παρακολουθεί τον αγώνα ζωντανά, μέσα στο γήπεδο, επειδή η ένταση είναι πολλαπλάσια –εξαιτίας του θορύβου, των ιαχών, των διαξιφισμών και του συλλογικού άγχους για το αποτέλεσμα

Παρεμφερή ευρήματα είχαμε παλιότερα και από τη Βρετανία, όπου είχαν διαπιστώσει κατά 25% περισσότερα εμφράγματα την ημέρα που η Αγγλία έχασε από την Αργεντινή στα πέναλτι, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998.

Οσο για την αντίθετη άποψη, προέρχεται από έρευνα Γερμανών. Ζήτησαν στοιχεία από ασφαλιστικές εταιρείες για καρδιακά επεισόδια που αφορούσαν πελάτες τους στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2006 και τα στοιχεία αυτά έδειξαν ότι δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση στα εμφράγματα ή στις αρρυθμίες και στα εγκεφαλικά στο επίμαχο διάστημα. Οι Γερμανοί ερευνητές, από το πανεπιστήμιο της Κολωνίας, πιστεύουν ότι εκείνοι που ανέβαζαν τα ποσοστά στις προηγούμενες έρευνες ήταν οι φανατικοί φίλαθλοι. Έχει επίσης αναφερθεί ως ερμηνεία και το ενδεχόμενο τα εμφράγματα να αυξάνονται μόνον στους φανατικούς οπαδούς, επειδή αυτοί τείνουν συχνά να ακολουθούν παρόμοιο τρόπο ζωής : δεν ασκούνται οι ίδιοι, καπνίζουν, πίνουν και συνήθως έχουν αρκετά νευρική προσωπικότητα.

Όλοι οι ειδικοί, πάντως, καλού – κακού, συνιστούν στους φιλάθλους να τρώνε ελαφρά πριν από τον αγώνα και να αποφεύγουν τους πολλούς καφέδες αλλά και το αλκοόλ