Μία απλή εξέταση αίματος θα δείχνει πότε θα μπει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση και έτσι αυτή θα ξέρει μέχρι πότε έχει περιθώριο να αποκτήσει απογόνους ή γενικά να προγραμματίσει την προσωπική της ζωή. Το τεστ μετρά τα επίπεδα μιας ορμόνης (AMH) που παράγεται από τις ωοθήκες και μπορεί να προβλέψει το χρόνο της εμμηνόπαυσης με αρκετή ακρίβεια – μέχρι στιγμής έχει πέσει έξω κατά μέσο όρο γύρω στους 4 μήνες. Εχει δοκιμαστεί, όμως, σε μόλις 63 γυναίκες και θα πρέπει να γίνουν ευρύτερες έρευνες για να βεβαιωθούν οι επιστήμονες ότι με τη συγκεκριμένη ορμόνη μπορούν να προβλέψουν τη χρονική στιγμή της εμμηνόπαυσης και μάλιστα πολλά χρόνια πριν.

Οι ιρανοί εμπνευστές του τεστ ανακοίνωσαν ότι θα το τελειοποιήσουν ώστε να γίνεται και σε νέες γυναίκες, π.χ. 20-25 ετών, που θέλουν να οργανώσουν και να προγραμματίσουν τη σταδιοδρομία τους ή άλλα σχέδιά τους, χωρίς το άγχος αν θα προλάβουν να κάνουν παιδί ή όχι.

Το τεστ φέρεται να «πιάνει» και την πρόωρη εμμηνόπαυση που ναι μεν εμφανίζεται σπανίως, αλλά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για το 10% των Ελληνίδων, οι οποίες βρίσκονται ξαφνικά στην κλιμακτήριο τη στιγμή που είναι μόλις 30 ή 38 ετών.

Δεν είναι σαφές πόσο καιρό πριν μπορεί να «ενημερώσει» το τεστ για την επερχόμενη εμμηνόπαυση, αλλά η έρευνα άρχισε πριν από 13 χρόνια και κατά συνέπεια δεν μπορεί λογικά να τεκμηριωθεί ότι προβλέπει για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό, δηλαδή 10-13 χρόνια πριν. Στόχος των ειδικών είναι να βρουν τεστ που να προβλέπει με ακρίβεια την εμμηνόπαυση δεκαετίες προτού αυτή συμβεί.


Διαβάστε ακόμη:
Πώς να διώξετε τα «βάρη» της εμμηνόπαυσης
http://www.vita.gr/html/ent/347/ent.11347.asp


Εγκυμοσύνη λίγο πριν την εμμηνόπαυση
http://www.vita.gr/html/ent/925/ent.10925.asp

Εμμηνόπαυση: Καινούργια αρχή χωρίς προβλήματα
http://www.vita.gr/html/ent/218/ent.10218.asp

Τεστ μετρά τα «περιθώρια» μητρότητας
http://www.vita.gr/html/ent/340/ent.10340.asp