Ειδικοί από το τμήμα Νευρολογίας του UCL (University College of London) ερεύνησαν για ποιο λόγο ενώ είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε δίαιτα, όταν ξαφνικά κάποιος κερνάει παγωτίνια ή γλυκά στο γραφείο, αισθανόμαστε ανίκανοι να αντισταθούμε. Σε έρευνά τους που δημοσιεύεται στη νευρολογική επιθεώρηση Journal of Neuroscience αναφέρουν ότι διαπίστωσαν την αιτία: για την «έλλειψη θέλησης» ή αυτοσυγκράτησης ευθύνονται τα υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί παρακολούθησαν τους εγκεφάλους και τις αντιδράσεις ατόμων στα οποία έδωσαν μικρή δόση ντοπαμίνης (150 mg ή περίπου το ένα δέκατο ενός κανονικού χαπιού). Όταν πήραν το σκεύασμα οι αντιδράσεις τους έγιναν πολύ πιο παρορμητικές και αυθόρμητες από πριν και επέλεγαν με βάση το άμεσο «κέρδος». Στο πείραμα μπορούσαν να επιλέξουν δηλαδή ανάμεσα στο να ικανοποιήσουν άμεσα μια ανάγκη τους (π.χ. να κερδίσουν άμεσα 10 ευρώ) και στο να μην απολαύσουν άμεσα τίποτα, αλλά σε μια εβδομάδα να έχουν το δικαίωμα σε 50 ευρώ ή σε πολλαπλάσια ευχαρίστηση. Όσοι είχαν πάρει τη ντοπαμίνη επέλεγαν συστηματικά την άμεση ικανοποίηση κι ας ήταν ασύμφορη.

Οι ειδικοί κρίνουν ότι αυτός ο μηχανισμός (η φυσική παραγωγή ντοπαμίνης ή τα χάπια που αυξάνουν τη ντοπαμίνη) δυσκολεύουν τους παρορμητικούς ανθρώπους και τους κάνουν να δείχνουν ακόμα πιο λίγη αυτοσυγκράτηση σε όσα πρέπει να μειώσουν (π.χ. γλυκά, τσιγάρο, αλκοόλ). Εντούτοις δοκίμασαν να δώσουν σε άτομα με «περίσσευμα» ντοπαμίνης κάποια ουσία που την εξουδετερώνει σημαντικά και διαπίστωσαν ότι δεν έφερε αποτέλεσμα –δηλαδή τα άτομα αυτά συνέχιζαν να μη δείχνουν αυτοσυγκράτηση. Επιπλέον, η μείωση της ντοπαμίνης μπορεί να έχει άλλες σοβαρές παρενέργειες.


Διαβάστε ακόμη:
Γλυκά και καρδιοπάθεια: αδικία για τις γυναίκες
http://www.vita.gr/html/ent/758/ent.11758.asp


Γλυκαιμικός, ο δείκτης της υγείας
http://www.vita.gr/html/ent/341/ent.11341.asp

Τι δείχνει ο γλυκαιμικός δείκτης;
http://www.vita.gr/html/ent/843/ent.10843.asp

Επικίνδυνη η γλυκόριζα στην εγκυμοσύνη
http://www.vita.gr/html/ent/160/ent.10160.asp