Αν χάνετε τρίχες και αγωνιάτε μήπως μείνετε φαλακροί, τότε σας ενδιαφέρει μια μέθοδος αυτοδιάγνωσης που ανακοινώθηκε σε συνέδριο δερματολογίας σαν «πρακτικό τεστ». Οι δερματολόγοι που το εισηγήθηκαν διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι πρόβλημα φαλάκρας μπορεί να έχουν όσοι χάνουν πάνω από 50 τρίχες το τριήμερο. Η μέτρηση όμως –είπαν- πρέπει να γίνεται με τον εξής συγκεκριμένο τρόπο:

*μένετε άλουστοι για 5 ημέρες

*την έκτη, έβδομη και όγδοη μέρα λούζεστε κάθε μέρα χωρίς να χτενίζεστε εντατικά -απλώς τακτοποιείτε τα μαλλιά σας

*την ένατη μέρα απλώνετε μια πετσέτα στο νεροχύτη, σκύβετε από πάνω και χτενίζεστε επί ένα λεπτό με την τσατσάρα να ξεκινά από την κορφή του κεφαλιού και να «φέρνει» τα μαλλιά προς το μέτωπο. Ύστερα, λούζεστε. Αυτό πρέπει να το επαναλάβετε την επόμενη και μεθεπόμενη ημέρα, δηλαδή επί ένα τριήμερο. Συνολικά, λοιπόν, στο τριήμερο αυτό θα έχετε χτενίσει τα μαλλιά σας για τρία λεπτά.

*αν στο τριήμερο αυτό πέσουν συνολικά στην πετσέτα πάνω από 50 τρίχες, ίσως έχετε πρόβλημα. Ο μέσος άνδρας δηλαδή σύμφωνα με τους σύνεδρους δερματολόγους χάνει γύρω στις 10 τρίχες την ημέρα ή 30 στο τριήμερο.

*Δεν έγιναν μετρήσεις για γυναίκες και έτσι δεν γνωρίζουμε αν ισχύει το ίδιο. Όμως εδώ που τα λέμε, σάμπως ξέρουμε με σιγουριά ότι ισχύει και για τους άνδρες; Ένα πρακτικό τεστ είναι που βγήκε ακριβές σε περιορισμένο αριθμό ανδρών και όπως μας είπαν οι δερματολόγοι στους οποίους απευθυνθήκαμε δεν αποτελεί «διεθνή διαγνωστική πρακτική»

(από τις Ειδήσεις και τα Tips που ενδιαφέρουν του έντυπου περιοδικού Vita)