Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου της κατσαρίδας αποτελούν ένα είδος φυσικού αντιβιοτικού που εξοντώνει εξαιρετικά ανθεκτικά και δύστροπα μικρόβια. Στο Πανεπιστήμιο του Nottingham διαπίστωσαν, συγκεκριμένα, ότι κύτταρα από τον εγκεφαλικό ιστό και το νευρικό σύστημα του εντόμου αυτού εξόντωσαν το 90% των αποικιών από κολοβακτηρίδια, αλλά και από χρυσίζοντες σταφυλόκοκκους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατσαρίδα έχει ισχυρές άμυνες σε αυτά τα 2 απειλητικά μικρόβια, επειδή ως είδος διαβιοί σε άθλιες συνθήκες και, κατά συνέπεια, έχει αναπτύξει ανοσία όχι μόνο στο σταφυλόκοκκο και τα κολοβακτηρίδια, αλλά γενικά σε δεκάδες μικρόβια στα οποία ο άνθρωπος έχει ελάχιστες άμυνες.

Ειδικά για το χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, το εύρημα έχει μεγάλη σημασία, μια που αντιστέκεται σθεναρά σε όλα τα αντιβιοτικά και κάθε χρόνο μολύνονται και πεθαίνουν εξαιτίας του περίπου 20.000 Ευρωπαίοι.