Πολλές γυναίκες νιώθουν ότι από τότε που απέκτησαν παιδί «τα θαλασσώνουν» και δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, ότι υπολείπονται και «δεν είναι όπως παλιά». Εντούτοις, νεότερη έρευνα δείχνει ότι αυτό αποτελεί ψευδαίσθηση, που οφείλεται στις αυξημένες υποχρεώσεις που έχει πλέον η γυναίκα ως μητέρα. Στην πραγματικότητα -λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Yale-, η γέννηση ενός παιδιού κάνει τη μητέρα πιο έξυπνη, γιατί αυξάνει τη φαιά ουσία της. Η μεγαλύτερη αύξηση φαιάς ουσίας, μάλιστα, παρατηρείται στις «μωρομάνες» που είναι πιο αφοσιωμένες.

Οι ειδικοί αποδίδουν το γεγονός στο ότι εξελικτικά η γυναίκα αντιμετωπίζει ως μητέρα μια σειρά από δυσκολίες και προκλήσεις, οπότε ο οργανισμός προγραμματίζεται αμέσως… για αναβάθμιση του εγκεφάλου της, προκειμένου να ανταποκριθεί πιο εύκολα σε αυτές. Όσον αφορά ειδικά το ότι οι μητέρες ξεχνάνε λίγο περισσότερο από παλιά, αποδίδεται κυρίως στην έλλειψη ύπνου – εξαιτίας της φροντίδας του βρέφους στη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, οφείλεται στο γεγονός ότι με τη γέννα αλλάζουν οι προτεραιότητες στη ζωή της γυναίκας και αυτή η ανατροπή αναστατώνει όλο το σύστημα επεξεργασίας πληροφοριών του εγκεφάλου της.

Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Yale, όταν εξέτασαν τους εγκεφάλους 19 γυναικών που είχαν μόλις αποκτήσει παιδί. Συνέκριναν την εικόνα του εγκεφάλου τους με αυτήν που απεικόνισαν 4 μήνες αργότερα, όταν εξέτασαν εκ νέου τον εγκέφαλο των γυναικών, και διαπίστωσαν ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα που επεξεργάζονται πληροφορίες (η φαιά ουσία) είχαν αυξηθεί σε όλες ανεξαιρέτως. Τέτοια αύξηση παρατηρείται συνήθως σε περιόδους εντατικής μελέτης ή στη φάση της ανάρρωσης από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Περίληψη της μελέτης μπορείτε να διαβάσετε στην επιθεώρηση «Behavioral Neuroscience».