Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαπιστώνουν ότι οι άνδρες που τρώνε βαριά γεύματα (τηγανητό μπέικον, λουκάνικα, βούτυρο ή κρεμώδη βαριά τυριά στο ψωμί), αλλοιώνουν την ποιότητα του σπέρματός τους και το καθιστούν λιγότερο γόνιμο!

Το συμπέρασμα βγήκε από έρευνα σε 91 άνδρες που είχαν καταφύγει σε ειδικές κλινικές υπογονιμότητας προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά. Τους ζητήθηκε να δώσουν πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες, όπως τι έτρωγαν για πρωινό, τι είδους λάδι χρησιμοποιούσαν στο μαγείρεμα, τι είδους μαργαρίνες κλπ. Παράλληλα, οι ειδικοί μέτρησαν τα επίπεδα λιπαρών οξέων στο σπέρμα όλων των ανδρών. Στη συνέχεια, η αντιπαραβολή της ποιότητας του σπέρματος και των διατροφικών συνηθειών, όπως και των μετρήσεων λιπών στο σπέρμα, έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα λίπη (κυρίως κορεσμένα και μονοακόρεστα) είχαν το πιο αραιό σπέρμα. Οι περισσότεροι άνδρες από εκείνους που είχαν πρόβλημα υπογονιμότητας προσλάμβαναν το 8-13% των ημερησίων θερμίδων τους από κορεσμένα λίπη. Όσοι, μάλιστα, έπαιρναν πολλά λίπη από τη διατροφή τους, είχαν σχεδόν διπλάσια πιο αραιό σπέρμα από τους άλλους.

Οι ίδιοι ερευνητές διαπίστωσαν αντιθέτως σε άλλη ομάδα ανδρών ότι όσοι κατανάλωναν πολλά ψάρια ή τρόφιμα με πολλά ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, ήταν πιο γόνιμοι από το μέσο όρο.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με ποιο μηχανισμό τα λίπη επιδρούν στην ποιότητα του σπέρματος και τη γονιμότητα του άνδρα, αλλά είναι βέβαιοι ότι η προσεγμένη διατροφή μπορεί «να κάνει τη διαφορά».