Όλες οι έρευνες συσχετίζουν το τοπικό λίπος στην κοιλιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια, αλλά τώρα νεότερη έρευνα το συσχετίζει και με την υγεία των οστών. Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι όσες γυναίκες έχουν μεγάλη κοιλιά, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπενίας και οστεοπόρωσης κατά τη μέση ηλικία τους. Οι ερευνητές συνέκριναν, μάλιστα, τις αδύνατες γυναίκες που έχουν κοιλιά με τις πολύ παχουλές που δεν έχουν κοιλιά. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι ο κίνδυνος για οστεοπόρωση ήταν μεγαλύτερος για τις πρώτες που ήταν σχετικά λεπτές παρά για εκείνες που είχαν πολύ λίπος, αλλά «διάχυτο» σε όλο τους το σώμα και όχι τοπικά στην κοιλιά. Πάντως, οι παχουλές γυναίκες που είχαν και έντονη κοιλιά, πάλι παρουσίαζαν οστεοπόρωση σε υψηλότερο ποσοστό από τις παχουλές που δεν είχαν συσσώρευση κοιλιακού λίπους.

Αν και η οστεοπόρωση αφορά τη γυναίκα μετά τη μέση ηλικία, η οστεοπενία την αφορά από νωρίς. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές τονίζουν ότι διαπίστωσαν υψηλό ποσοστό οστεοπενίας σε πολλές νέες γυναίκες με κοιλιά. Είπαν χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ ανησυχητικό να διαπιστώνεις οστεοπενία σε μια 30χρονη γυναίκα. Το χειρότερο είναι ότι η ίδια δεν έχει συμπτώματα για να το γνωρίζει και να πάρει μέτρα. Συνιστούν, λοιπόν, ειδικά στις νέες γυναίκες με σχετικά δυσανάλογη μεγάλη κοιλιά, να διερευνούν τα οστά τους από νεαρή ηλικία με ειδικές εξετάσεις, ώστε, αν έχουν οστεοπενία, να πάρουν κάποια μέτρα όσο είναι ακόμα καιρός.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν επακριβώς για ποιο λόγο το λίπος της κοιλιάς επιδρά τόσο έντονα στα οστά, αλλά ξέρουν ότι μεταβολίζεται με διαφορετικό τρόπο από των άλλων περιοχών και θεωρούν ότι το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.