1η Δεκεμβρίου του 2011 (Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS) και παρόλο που έχουν περάσει 30 χρόνια, η επιδημία εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα οριστική θεραπεία.

Στην Ελλάδα, από την εμφάνιση της νόσου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 9.000 περιστατικά, με κυριότερο τρόπο μετάδοσης τη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών.

Τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, που παρατηρήθηκε στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας, ακολούθησε η σταθεροποίηση του ετήσιου αριθμού περιστατικών στα 550- 600 συγκριτικά με τα 400-450 που είχαμε στις αρχές της δεκαετίας. Ένας στους τρεις από τους ασθενείς αυτούς διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, με αποτέλεσμα να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο νόσησης, νοσηλείας και θανάτου από AIDS.

Στόχος των επιστημόνων είναι η έρευνα για την ανακάλυψη αποτελεσματικότερων και καλύτερα ανεκτών φαρμάκων. Μέσα στο 2011, αναμένεται να κυκλοφορήσουν 2 νέα φάρμακα, στο πλαίσιο των ήδη γνωστών κατηγοριών.

Οι ελπίδες για την ανάπτυξη εμβολίου και την οριστική θεραπεία της HIV λοίμωξης δεν έχουν μέχρι στιγμής ευοδωθεί, όμως η έρευνα συνεχίζεται προς αυτή την κατεύθυνση και οι ειδικοί ελπίζουν να αποδώσει καρπούς στα επόμενα χρόνια.

Μέχρι τότε, η σωστή ενημέρωση, η λήψη προφυλακτικών μέτρων και, πιθανόν, η θεραπεία των φορέων αποτελούν το αποτελεσματικότερο εργαλείο ελέγχου της εξάπλωσης της νόσου.