Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η διακοπή του καπνίσματος θα τους κάνει δυστυχισμένους, νεότερη έρευνα δείχνει ότι, απεναντίας, όσοι καταφέρνουν να το κόψουν, νιώθουν πολύ ευτυχέστεροι από πριν. Αυτό διαπιστώνουν ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Brown, οι οποίοι και τονίζουν ότι, παρά το σχετικό μύθο ότι το τσιγάρο έχει αντικαταθλιπτική δράση, στην πραγματικότητα η διακοπή του καπνίσματος είναι… πολύ πιο αντικαταθλιπτική. Επιμένουν, μάλιστα, ιδιαίτερα σε αυτό, γιατί πολλοί καπνιστές πιστεύουν ότι το κάπνισμα έχει αντικαταθλιπτική δράση και φοβούνται να το κόψουν (ή το χρησιμοποιούν ως άλλοθι), λέγοντας ότι μόλις το κόψουν θα παρουσιάσουν κατάθλιψη ή θα επιδεινωθεί η κατάθλιψη που ήδη έχουν.

Στην έρευνά τους, οι ειδικοί παρακολούθησαν στενά 236 άτομα που προσπάθησαν να κόψουν το κάπνισμα χρησιμοποιώντας επιθέματα νικοτίνης και πηγαίνοντας σε ψυχοθεραπευτή μία φορά την εβδομάδα. Τους «βαθμολόγησαν» ως προς τη διάθεση και την τυχόν κατάθλιψη προτού κόψουν το τσιγάρο και στη συνέχεια τους «αναβαθμολόγησαν» (ως προς τα συμπτώματα κατάθλιψης) τόσο στον ένα μήνα από τη διακοπή του καπνίσματος όσο και αργότερα. Διαπίστωσαν ότι ακόμα κι εκείνοι που δεν κατάφεραν να το κόψουν για πολύ, ήταν ευτυχέστατοι κατά την περίοδο της προσπάθειάς τους να το κόψουν. Οι περισσότεροι ξανάγιναν απαισιόδοξοι και μελαγχολικοί μόνο όταν τελικά δεν τα κατάφεραν – όταν, δηλαδή, ξανάρχισαν το τσιγάρο. Όσοι το έκοψαν, δήλωναν ευτυχέστεροι τόσο τις πρώτες εβδομάδες της διακοπής όσο και ένα εξάμηνο αργότερα – τότε σταμάτησε και η παρακολούθησή τους από τους ερευνητές.

Όσον αφορά τους καπνιστές που παρά την προσπάθειά τους δεν κατάφεραν να το κόψουν για παραπάνω από 1-2 ημέρες ή εκείνους που δεν το έκοψαν καθόλου, τα «επίπεδα δυστυχίας» και κατάθλιψής τους ήταν σταθερά υψηλότερα σε σύγκριση με όλων των άλλων – ήταν, δηλαδή, δυστυχέστεροι από όλους και προτού προσπαθήσουν να το κόψουν και όταν απέτυχαν να το κόψουν. Παρακολουθήθηκαν, μάλιστα, και εκείνοι επί ένα εξάμηνο. Παρέμεναν οι πλέον δυστυχείς σε όλο αυτό το διάστημα.

«Αντίθετα από το μύθο, η διακοπή του τσιγάρου τονώνει το ηθικό και μας κάνει να αισθανόμαστε ευτυχέστεροι, ασφαλέστεροι και ικανότεροι», καταλήγουν οι ερευνητές. Εντούτοις, δεν αποδίδουν τη βελτίωση της διάθεσης αποκλειστικά στη «νίκη» εναντίον του τσιγάρου και σε ψυχολογικά αίτια, αλλά πιθανολογούν ότι υπάρχουν και βιολογικά αίτια που κάνουν τον καπνιστή πιο δυστυχή, όπως π.χ. το αυξημένο στρες που προκαλεί η νικοτίνη.