Μπόροβετς
Σε ένα σκηνικό αληθινά χριστουγεννιάτικο, με έλατα, χιόνια, στολίδια και βόλτες στο δάσος, βρίσκουμε τον ιδανικό τόπο να νιώσουμε την εορταστική ατμόσφαιρα και να ξεκουραστούμε. Το Μπόροβετς, το παλαιότερο χειμερινό θέρετρο στη Βουλγαρία, με υψόμετρο 1.350 μ., βρίσκεται στη βορινή πλαγιά του βουνού Ρίλα. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, τότε που οι τσάροι έρχονταν για κυνήγι, μέχρι σήμερα ξεκουράζονται εδώ οι μπον βιβέρ. Σήμερα, το Μπόροβετς είναι το μεγαλύτερο κέντρο σκι στην περιοχή, τόσο σε μήκος όσο και σε εγκαταστάσεις. Συγχρόνως εξασφαλίζει ξεκούραση και ησυχία ανάμεσα στα αιωνόβια κωνοφόρα δάση, τα λιβάδια με τα λουλούδια και τα βότανα, τις λίμνες και τις χιονισμένες βουνοκορφές. Για τους εραστές της φύσης, η περιοχή αποτελεί αφετηρία πολλών διαδρομών στα βουνά της Ρίλα. Από το αεροδρόμιο της Σόφια απέχει μόνο 50 λεπτά (73 χλμ.).
SPA Το ωραιότερο ξενοδοχείο του Μπόροβετς και ένα από τα πολυτελέστερα της χώρας είναι το «Yastrebets», μέλος της αλυσίδας Small Luxury Hotels of the World. Είναι χτισμένο μέσα στις πίστες του σκι (οι σκιέρ ξεκινούν με τα πέδιλα από το ξενοδοχείο), σε στυλ που θυμίζει σαλέ στις Άλπεις (για το κεντρικό κτίριο) και ξύλινο φινλανδικό χωριό (για τις βίλες). Το spa, αντάξιο ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων, είναι ένας παραδεισένιος χώρος χαλάρωσης με θέα στις χιονισμένες πλαγιές. Διαθέτει μία ειδική «θερμική ζώνη» με ατμόλουτρο, χαμάμ με βότανα, φινλανδική σάουνα και laconium (σάουνα με αιθέρια έλαια). Περιποιούμαστε το πρόσωπο με θεραπείες της παριζιάνικης εταιρείας Darphin, που αξιοποιεί τη δράση των αιθέριων ελαίων, και επιλέγουμε ανάμεσα σε βαθύ καθαρισμό με λεμόνι και λεβάντα, θεραπεία αναζωογόνησης και λάμψης με μανταρίνι ή αντιγηραντική θεραπεία με σανδαλόξυλο και βούτυρο κακάο. Για το σώμα: Θεραπεία αποτοξίνωσης και αδυνατίσματος με μαύρο πιπέρι, σύσφιγξη και τόνωση με ινδικό γεράνι palmarosa και σανδαλόξυλο, βαθιά ενυδάτωση με βούτυρο κακάο και βρόμη ή ένα ανατολίτικο μασάζ, όπως σιάτσου, ρεφλεξολογία και head massage.
Πληροφορίες: Οι τιμές για το δίκλινο ξεκινούν από 180€ (www.hotelyastrebets.bg).

Μπάνσκο
Για τους περισσότερους, χειμερινές διακοπές στη Βουλγαρία σημαίνει Μπάνσκο. Σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Δράμα (120 χλμ.), θεωρείται αγαπημένο χιονοδρομικό κέντρο των Βορειοελλαδιτών. Μάλιστα, το χιόνι διατηρείται μέχρι τις
15 Μαΐου χάρη στα 40 μηχανήματα τεχνητής χιόνωσης, που το διατηρούν αφράτο ακόμα κι όταν ο ήλιος καίει. Με πίστες μήκους 35 χλμ. και με υποδομή για νυχτερινό σκι, προσφέρει μεγάλες χαρές στους λάτρεις του αθλήματος. Ακόμη όμως και για εκείνους που δεν κάνουν σκι, τα πολυτελή ξενοδοχεία διαθέτουν spa πολλών αστέρων για θεραπείες ομορφιάς, αποτοξίνωσης και αδυνατίσματος.
OIKOΛΟΓΙΚΟ SPA Αν η εικόνα για τη χριστουγεννιάτικη πολυτέλεια περιλαμβάνει θεραπείες σώματος με πολύτιμα υλικά, δείπνο με τεπανγιάκι μπροστά στο τζάκι και βιταμινούχα κοκτέιλ στο Vitamin Bar, τότε το ξενοδοχείο «Kempinski Grand Arena» είναι το κατάλληλο μέρος. Οι εγκαταστάσεις του, από τα δωμάτια και τα εστιατόρια μέχρι το spa, θυμίζουν παλάτι των τσάρων. Με θερμοκρασία κάτω από το μηδέν, κολυμπάμε στην εξωτερική θερμαινόμενη πισίνα που αχνίζει. Στο «Zalez Spa», δοκιμάζουμε οικολογικές θεραπείες με πρώτες ύλες από τη φύση της Βουλγαρίας, όπως το μασάζ με ζεστές κεραμικές πέτρες και αιθέρια έλαια και η ιεροτελεστία σώματος με αιθέριο έλαιο του βουλγαρικού τριαντάφυλλου damascena. Στις εφαρμογές της αισθητικής χρησιμοποιούνται τα προϊόντα Decleor με αιθέρια έλαια, που παρασκευάζονται κάτω από ειδικές συνθήκες, η σειρά Terrake με βάση τον ορυκτό πλούτο και τα προϊόντα St Barth με τα τροπικά αιθέρια έλαια.
Πληροφορίες: Οι τιμές για το δίκλινο ξεκινούν από 150€ (www.kempinski.com).
SPA ΜΕ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Το ξενοδοχείο «Premier Luxury Mountain Resort» επιφυλάσσει μιαν έκπληξη για τους Έλληνες: Το spa έχει το όνομα «Asana» και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζει την ομορφιά με έναν ολιστικό τρόπο, ενσωματώνοντας την ανατολίτικη φιλοσοφία στη δυτική γνώση. Διαλέγουμε ανάμεσα σε θερμαινόμενη εσωτερική πισίνα, υπαίθριο τζακούζι, φινλανδική, αρωματική ή ρώσικη σάουνα, tepidarium με θερμαινόμενα κρεβάτια και kneipp walk (περπάτημα σε πισίνα με βότσαλα). Απολαμβάνουμε «Βασιλικό Μασάζ», μία μοναδική θεραπεία που συνδυάζει ιαπωνικό σιάτσου, ταϊλανδέζικο μασάζ, διατάσεις παθητικής γιόγκα και χαβανέζικο Lomi-Lomi. Για την εμπειρία της απόλυτης χαλάρωσης, παραδινόμαστε στο μασάζ με ζεστές πέτρες από ηφαιστειακή λάβα.
Πληροφορίες: Οι τιμές για το δίκλινο ξεκινούν από 120€ (www. banskohotelpremier.com).
ΤΟ SPA ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ Το 2009 ήταν μια χρονιά μεγάλων εκπλήξεων για το Μπάνσκο, αφού απέκτησε πολλά πολυτελή ξενοδοχεία. Ένα από αυτά είναι το «Perun Lodge Hotel», που έχει εξαιρετική θέα. Το κέντρο ομορφιάς προσφέρει θεραπείες εμπνευσμένες από τα 4 βασικά στοιχεία της φύσης: νερό, γη, αέρας και φωτιά. Τα υλικά προέρχονται από τη γη και είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες του σώματος: Σοκολάτα για αναζωογόνηση, μέλι για ενυδάτωση, αιθέρα έλαια για χαλάρωση, καφές για αποτοξίνωση, εκχύλισμα σταφυλιού για αντιοξείδωση και σόγια για αντιγήρανση.
Πληροφορίες:Οι τιμές για το δίκλινο ξεκινούν από 120€ (www.perunlodge.com).