Με τη βοήθεια του νευρολόγου
Όταν ο πόνος δεν είναι πολύ έντονος, η θεραπεία που συστήνεται είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Διαφορετικά, η λύση είναι οι τριπτάνες. Όταν οι ημικρανίες είναι συχνές -περισσότερες από 3 κρίσεις το μήνα-, χρειάζεται προφυλακτική αγωγή. Πρόκειται για ένα φάρμακο που θα παίρνει ο ασθενής καθημερινά. Υπάρχουν 4 τέτοια φάρμακα και, φυσικά, ο μόνος κατάλληλος για να τα επιλέξει και να τα συστήσει είναι ο ειδικός γιατρός. Παλαιότερα, οι ειδικοί πίστευαν ότι βοηθούσαν και κάποια συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά. Πλέον, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα εν λόγω φάρμακα δεν βοηθούν. Αν συνυπάρχει, όμως, μελαγχολία, κατάθλιψη ή γενικευμένη αγχώδης διαταραχή -πράγμα που δεν είναι σπάνιο στις ημικρανίες-, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να βοηθήσουν.
Επιπλέον, θα βοηθήσει:
■ Όταν νιώθουμε ότι ξεκινά, να επιδιώξουμε να βρεθούμε σε ένα μέρος δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο, που βοηθά στο να μειωθεί ο πόνος.
■ Να αποφεύγουμε τροφές που φαίνεται ότι την επηρεάζουν, όπως το κόκκινο κρασί, οι χυμοί φρούτων, η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, τα τυριά, τα πικάντικα και οτιδήποτε έχει πολύ έντονη γεύση.
■ Να διατηρούμε -όσο αυτό βέβαια είναι εφικτό- μια ρουτίνα (επειδή έτσι δεν θα αλλάζει το βιολογικό μας ρολόι), καθώς έχει φανεί πως οτιδήποτε βγάζει τον ημικρανικό ασθενή από τη ρουτίνα του μπορεί να πυροδοτήσει τις κεφαλαλγίες (οι περιβόητοι
πονοκέφαλοι του Σαββατοκύριακου ή των διακοπών).

Με τη βοήθεια του ψυχολόγου
Είναι αποδεδειγμένο ότι το στρες εμπλέκεται στην περίπτωση της ημικρανίας, προκαλώντας συστολή και στη συνέχεια διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση πόνο. Οι ψυχολογικές παρεμβάσεις για τους πονοκεφάλους -τόσο σε επίπεδο αντιμετώπισης του πόνου, όταν προκύπτει, όσο και σε επίπεδο πρόληψης- βασίζονται στο γνωσιακό-συμπεριφοριστικό μοντέλο και περιλαμβάνουν:
■ Tη διαχείριση του στρες (ημερολόγιο πονοκεφάλων, διαχείριση του χρόνου, επίλυση προβλημάτων, εκπαίδευση στη διεκδικητική συμπεριφορά, ασκήσεις χαλάρωσης, γνωσιακή αναδόμηση κλπ.).
■ Tη βιοανάδραση/biofeedback (το άτομο μαθαίνει, με τη βοήθεια καταγραφών από ειδικά μηχανήματα, να παρακολουθεί και να ελέγχει ορισμένες σωματικές λειτουργίες που σχετίζονται με το στρες και οι οποίες, χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση, διαφεύγουν της ενημερότητάς του).
■ Tον αυτοέλεγχο, για την αλλαγή συνηθειών που συμβάλλουν στην εμφάνιση των πονοκεφάλων.
Πιο συγκεκριμένα, η διαχείριση του στρες έχει ως στόχο να κατανοήσουμε -με τη βοήθεια ενός ειδικού συνήθως- πώς το στρες επηρεάζει τους πονοκεφάλους, να αναγνωρίσουμε τις πηγές του στρες στη ζωή μας και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται, καθώς επίσης και να μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε τις πρώτες σωματικές ενδείξεις του στρες.

Εναλλακτικά
Σύμφωνα με την εμπειρία των ειδικών, αλλά και με έρευνες, ο βελονισμός ή και ο ηλεκτροβελονισμός φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν, καθ’ ότι ενεργοποιούν συστήματα του οργανισμού που έχουν να κάνουν με την ανακούφιση από τον πόνο (όπως, για παράδειγμα, η έκκριση ενδορφινών). Η ρεφλεξολογία θα μπορούσε επίσης να ανακουφίσει άμεσα από μια κρίση ημικρανίας, αλλά κατά κύριο λόγο βοηθά προληπτικά, αποφορτίζοντας τον οργανισμό από τις εντάσεις και ενεργοποιώντας όλα τα συστήματά του έτσι ώστε να βρει την ισορροπία του. Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια σημεία βελονισμού-ρεφλεξολογίας που, πιέζοντάς τα (πιέζουμε το χέρι ή το αυτί που βρίσκεται προς την πλευρά του κεφαλιού που πονάει), μπορούμε να ανακουφιστούμε από τον πόνο. Ασκούμε κυκλικές πιέσεις:
■ Σε καθένα από τα δάχτυλα του χεριού, ξεκινώντας από τη βάση των δαχτύλων προς τα νύχια, για 1-2΄ συνολικά.
■ Στο λοβό του αυτιού για 40΄΄.
■ Στη γωνία ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα (με το δείκτη και τον αντίχειρα του άλλου χεριού, για 1΄).
■ Στον αυχένα, στα «λακκουβάκια» που σχηματίζονται στη βάση του κρανίου, με τα 3 δάχτυλα του χεριού (δείκτης, μέσος, παράμεσος), για 1΄.
■ Σε όλη την περιοχή γύρω από τον καρπό μας, εκεί όπου αυτός ενώνεται με την παλάμη, για 2΄.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ δρ. ΔΗΜΟ-ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΗΤΣΙΚΩΣΤΑ, νευρολόγο, διευθυντή της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, την κ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΗ, κλινική ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια γνωσιακής-συμπεριφοριστικής προσέγγισης και το δρ. ΜΙΧΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, πτυχιούχο Ιατρικής, ρεφλεξολόγο-φυσικοπαθητικό, πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων και του Πανελληνίου Επαγγελματικού Σωματείου Ρεφλεξολόγων, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου «Titu Maiorescu».