Ποια είναι η πρώτη μας κίνηση μόλις ανεβάσουμε πυρετό; Να πάρουμε ένα αντιπυρετικό. Και όταν ο βήχας δεν λέει να σταματήσει; Να πάρουμε κάποιο αντιβηχικό. Τα συμπτώματα αυτά, όπως και μερικά ακόμα, είναι σίγουρα ενοχλητικά και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τα σταματήσουμε. Μπορεί, όμως, η κίνησή μας αυτή να είναι λάθος; Η απάντηση είναι ναι. Ορισμένες φορές αποτελούν το μόνο τρόπο που έχει ο οργανισμός για να εκτονωθεί, να πολεμήσει ένα πρόβλημα ή να μας δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά, γι’ αυτό και δεν πρέπει να εμποδίζουμε την εκδήλωσή τους. Καιρός, λοιπόν, να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος.

Το θερμόμετρο ανεβαίνει
Ο πυρετός, αν και τρομάζει τους περισσότερους, είναι ένα χρήσιμο σύμπτωμα, γι’ αυτό καλό είναι να μη βιαζόμαστε να τον «ρίξουμε». Θεωρείται μια υγιής αντίδραση του οργανισμού, που προσπαθεί να εξοντώσει παθογόνα μικρόβια και ιούς. Πολλοί από τους μικροοργανισμούς αυτούς δυσκολεύονται να πολλαπλασιαστούν σε υψηλές θερμοκρασίες και ταυτόχρονα η υψηλή θερμοκρασία κινητοποιεί ενδογενείς αμυντικούς μηχανισμούς. Ο πυρετός μπορεί, επίσης, να αποτελεί εκδήλωση άλλων παθήσεων ή αντίδραση του οργανισμού μας σε φάρμακα. Μάλιστα, μερικές φορές η απουσία του μπορεί να είναι ανησυχητική και να σημαίνει ακόμα και αδυναμία της άμυνάς μας.
Τι να κάνουµε O πιο άμεσος τρόπος για να μειώσουμε τη θερμοκρασία του σώματος είναι ένα χλιαρό ντους ή η λήψη κάποιου αντιπυρετικού φαρμάκου, αν και η λήψη τους δεν συνιστάται σε χαμηλό πυρετό. Όταν ο πυρετός είναι υψηλός (δηλαδή πάνω από 39 βαθμούς) και όταν εκδηλώνεται σε μικρά παιδιά και βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό, χρειάζεται να συμβουλευτούμε ένα γιατρό. Σημαντική είναι, επίσης, η πρόσληψη πολλών υγρών.

Παρακαλώ, βήξτε!
Ο βήχας, όπως και ο πυρετός, αποτελεί ένα ενοχλητικό αλλά χρήσιμο σύμπτωμα. Πρόκειται για αμυντικό μηχανισμό του αναπνευστικού συστήματος και βοηθά στην απομάκρυνση ρύπων και ερεθιστικών ουσιών, εμποδίζοντάς τις να περάσουν στους πνεύμονες. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί βήχουμε όταν μπούμε σε ένα δωμάτιο με σκόνη ή όταν έχουμε κρυολογήσει (αποβάλλονται η περιττή βλέννα που παράγεται στους βρόγχους και πολλά από τα μικρόβια ή τους ιούς που έχουν εισβάλει στο αναπνευστικό σύστημα).
Τι να κάνουµε Δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβηχικά -εκτός αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη γιατρού-, αφού έτσι θα σταματήσουμε το βήχα και θα παρεμποδίσουμε την απομάκρυνση των φλεμάτων από τους πνεύμονες (παραγωγικός βήχας). Επίσης, επιβάλλεται να σταματήσουμε -τουλάχιστον για λίγο- το κάπνισμα και να πίνουμε πολλά χλιαρά ροφήματα και υγρά, που βοηθούν στην αποβολή της βλέννας. Αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, μπορούμε να πάρουμε ένα απλό αποχρεμπτικό σιρόπι ή καραμέλες για το βήχα. Όταν ο βήχας επιμένει πάνω από μία εβδομάδα, χειροτερεύει, συνοδεύεται από φλέματα, ατονία, πυρετό, «σφύριγμα» στο στήθος, δύσπνοια ή κάποιο άλλο σύμπτωμα, πρέπει να επισκεφτούμε το γιατρό μας.

Πες μου που πονάς
Συνήθως, η πρώτη αντίδραση όταν πονέσουμε είναι να πάρουμε ένα παυσίπονο. Όμως, ο ίδιος ο πόνος, ορισμένες φορές, είναι ένας τρόπος να αντιληφθούμε έγκαιρα μια επικίνδυνη για τον οργανισμό κατάσταση, ενώ βοηθά τους γιατρούς στη διάγνωσή της. Μάλιστα, οι νευρικές ίνες του σώματος μεταφέρουν τον πόνο στον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο που μεταφέρουν και άλλα ερεθίσματα, όπως η θερμότητα.
Τι να κάνουµε Ορισμένες φορές, το να λαμβάνουμε παυσίπονα για να σταματήσουμε τον πόνο δεν είναι η καλύτερη λύση, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε λάθος διάγνωση. Πριν πάρουμε, λοιπόν, οποιοδήποτε σκεύασμα, καλό είναι να ρωτήσουμε πρώτα το γιατρό μας, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η αιτία που προκαλεί τον πόνο δεν είναι γνωστή.

Ο εμετός ανακουφίζει
Σίγουρα είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα, το οποίο όμως δείχνει ξεκάθαρα ότι κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό μας. Οι λόγοι που το στομάχι μπορεί να «δώσει» εντολή η τροφή να μην εισχωρήσει σε αυτό είναι πολλοί. Μπορεί π.χ. να χρησιμοποιεί τον εμετό ως μέσο για να απαλλαγεί από τροφές που το ενόχλησαν (π.χ. κάτι χαλασμένο).
Τι να κάνουµε Αν έχουμε έντονη τάση, καλύτερα να τρέξουμε στην τουαλέτα. Μάλιστα, όταν οφείλεται σε δηλητηρίαση, ορισμένες φορές πρέπει και να τον προκαλέσουμε. Αν πάλι η τάση δεν είναι έντονη, μπορούμε να περιορίσουμε το σύμπτωμα πίνοντας χαμομήλι. Τέλος, αν έχουμε συχνά τάση για εμετό χωρίς προφανή λόγο ή τα επεισόδια είναι συνεχόμενα, πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, παθολόγο-ειδικό πνευμονολόγο.