Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου αποτελεί δυσεπίλυτο πρόβλημα για πολλούς ασθενείς που δεν μπορούν να βρουν ανακούφιση των συμπτωμάτων τους. Οι περισσότεροι δεν μπορούν ούτε καν να προλάβουν την επιδείνωση της κατάστασής τους με κάποια προληπτικά μέτρα και το ζήτημα είναι σοβαρό, γιατί απασχολεί περίπου το 15% του πληθυσμού. Τα συμπτώματα είναι άλλοτε η διάρροια και άλλοτε η δυσκοιλιότητα και συνήθως ο πόνος στην κοιλιά.

Οι γιατροί εικάζουν ότι για όλα αυτά μπορεί να ευθύνονται κάποιες αλλεργίες, το στρες, πιθανόν κάποιες ορμονικές διαταραχές και διάφορα άλλα αίτια. Εντούτοις καμία βεβαιότητα δεν υπάρχει για τα αίτια της νόσου και κατά συνέπεια, δεν υπάρχει δυστυχώς ούτε αποτελεσματική θεραπεία.

Τώρα όμως ειδικοί ερευνητές από το κέντρο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες πιστεύουν ότι ίσως να προσέγγισαν την αληθινή αιτία του προβλήματος. Διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι ένα αντιβιοτικό ανακουφίζει σημαντικά περίπου το 41% των πασχόντων. Πιστεύουν τώρα ότι ενισχύεται η παλιότερη θεωρία της μικροβιακής λοίμωξης.

Από χρόνια πολλοί ειδικοί θεωρούσαν ότι για το πρόβλημα του ευερέθιστου εντέρου ευθύνονταν κάποια μικρόβια, αλλά επειδή η χορήγηση αντιβιοτικών δεν έλυνε το πρόβλημα όλων των πασχόντων, η θεωρία έμενε ουσιαστικά αναπόδεικτη. Τώρα όμως, με τόσο σημαντικό ποσοστό βελτίωσης, οι ερευνητές ελπίζουν ότι ίσως για πολλούς ασθενείς ίσως το πρόβλημα να λύνεται με την κατάλληλη αντιβίωση.

Η έρευνα που έγινε για την ασθένεια, δημοσιεύεται στο τεύχος της 6ης Ιανουαρίου της επιθεώρησης New England Journal of Medicine. Να σημειώσουμε, όμως, ότι χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία που παρασκευάζει το αντιβιοτικό που δοκιμάστηκε. Αν σας ενδιαφέρουν λεπτομέρειες, μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: