Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν πολύ συχνά έντονο πρόβλημα με τις εξάψεις και τις ξαφνικές εφιδρώσεις. Νεότερη έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association», δείχνει ότι το σύμπτωμα αυτό ίσως να μπορεί να καταπολεμηθεί με τη λήψη αντικαταθλιπτικών.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα, όσες γυναίκες έπαιρναν αντικαταθλιπτικό σκεύασμα είχαν σημαντική βελτίωση και τα επεισόδια εξάψεων μειώθηκαν μέσα σε 3 μήνες στο μισό. Όταν έπαψαν να παίρνουν το σκεύασμα, τα συμπτώματα επανήλθαν στην ίδια ένταση που είχαν πριν από την έναρξη λήψης του φαρμάκου.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι το 2002 τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης αντιμετωπίζονταν με τη λεγόμενη ορμονοθεραπεία ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Όμως, τότε μια μεγάλη έρευνα έδειξε ότι η χορήγηση ορμονικής υποκατάστασης αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο μαστό και στις ωοθήκες, όπως και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, οπότε οι γιατροί έπαψαν να τη συνταγογραφούν με ευκολία και αποφεύγουν να τη χορηγήσουν. Έκτοτε, οι φαρμακευτικές εταιρείες αναζητούν άλλα σκευάσματα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Ειδικά οι εξάψεις αποτελούν σύμπτωμα που αντιμετωπίζει περίπου το 75% των γυναικών που πέρασαν στην εμμηνόπαυση. Από αυτές τις γυναίκες, το 1/3 έχει έντονο πρόβλημα εξάψεων, δηλαδή παρουσιάζει πάνω από 10 επεισόδια εξάψεων και ξαφνικών εφιδρώσεων στη διάρκεια του 24ώρου.