Για πιο ελαφρύ μουσακά

Αντί να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες τις περνάμε και από τις δύο μεριές – με ένα πινέλο – με λίγο λάδι και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου. Αν θέλουμε να βάλουμε και πατάτες μπορούμε να τις βράσουμε (για 10 λεπτά περίπου) και μετά να τις κόψουμε σε λεπτές φέτες και να τις συμπεριλάβουμε στο μουσακά μας.

Ας εκμεταλλευτούμε τη δύναμη του λεμονιού

*Για να μην μαυρίσουν οι αγκινάρες όταν τις καθαρίζουμε, βάζουμε σε μια λεκάνη κρύο νερό, χυμό λεμόνι και μερικές κουταλιές της σούπας αλεύρι και ύστερα τοποθετούμε τις καθαρισμένες αγκινάρες.

*Για να μην μας λιώσουν οι πατάτες όταν τις βράζουμε ολόκληρες ή κομμένες προσθέτουμε στο νερό που βράζουν λίγο χυμό λεμονιού.