Οι διαβητικές εγκυμονούσες ίσως σύντομα να μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους με μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού ειδικοί δοκίμασαν στην πράξη μια συσκευή που λειτουργεί σαν τεχνητό πάγκρεας, εγχέοντας ινσουλίνη την κατάλληλη στιγμή.

Αν αυτό το τρόπον τινά τεχνητό πάγκρεας διαπιστωθεί και με μεγαλύτερες μελέτες ότι μπορεί πράγματι να λειτουργήσει αποτελεσματικά, τότε θα γλιτώσουν χιλιάδες γυναίκες από την αγωνία για την τυχόν κακή έκβαση της κύησής τους.

Η συσκευή ήδη δοκιμάστηκε σε 10 εγκύους στη Βρετανία (είχαν διαβήτη Τύπου Ι) και οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι με το «τεχνητό πάγκρεας» παρεχόταν στον οργανισμό των γυναικών αρκετή ινσουλίνη και μάλιστα την κατάλληλη στιγμή, ώστε να διατηρούν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου διαρκώς, αποτρέποντας έτσι επικίνδυνες διακυμάνσεις του σακχάρου, ειδικά στη διάρκεια της νύχτας.

Η συσκευή αυτή είναι συνδυασμός ενός μικρού μηχανήματος που ελέγχει διαρκώς το σάκχαρο (λέγεται CGM) και μιας αντλίας ινσουλίνης. Αυτές τις δύο συσκευές έτσι κι αλλιώς τις χρησιμοποιούν ήδη πολλοί διαβητικοί, αλλά χωριστά. Το θέμα ήταν να συνδυαστούν και οι δύο σε μία, η οποία και θα ήλεγχε διαρκώς τα επίπεδα του σακχάρου, «βγάζοντας» αυτομάτως ινσουλίνη μόλις αυτή χρειαζόταν.

Τώρα οι ειδικοί προσπαθούν να βρουν τρόπο να κάνουν τη συσκευή πιο μικρή και πιο εμπορική, ώστε οι εγκυμονούσες να μπορούν να την έχουν στο σπίτι τους. Θα πρέπει να μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα στο κρεβάτι τους, για να τις προστατεύει στη διάρκεια της νύχτας από τις μεγάλες διακυμάνσεις των επιπέδων του σακχάρου τους.

Η εφαρμογή αυτή θα έχει μεγάλη σημασία για τις διαβητικές εγκύους, αφού είναι γνωστό ότι αδυνατούν να ρυθμίσουν επιτυχώς το σάκχαρό τους για περίπου 10 ώρες την ημέρα και το πρόβλημά τους εντοπίζεται κυρίως στη διάρκεια του ύπνου τους.

Εξαιτίας των μη φυσιολογικών διακυμάνσεων του σακχάρου, τα έμβρυα έχουν στην περίπτωση των διαβητικών εγκύων πενταπλάσιες πιθανότητες να γεννηθούν νεκρά σε σύγκριση με τα έμβρυα μη διαβητικών ή τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν προτού κλείσουν τους 6 μήνες ζωής.