Αν τον τελευταίο καιρό πονάει πιο συχνά το κεφάλι σας, έχουν πρηστεί τα πόδια σας ή έχετε ταχυκαρδίες; Πριν αγχωθείτε ότι κάτι περίεργο σας συμβαίνει και τρέχετε στους γιατρούς για να βγάλετε άκρη, ρίξτε μια ματιά στο ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας σας, καθώς η λύση του μυστηρίου μπορεί να είναι πιο απλή από ό,τι νομίζετε. Ακόμα και μια καθημερινή διατροφική σας συνήθεια, όπως το ένα ποτηράκι κρασί που συνοδεύει το βραδινό σας γεύμα, μπορεί να είναι η αιτία του προβλήματός σας.

Παθαίνετε κράμπες
Πιθανή εξήγηση: Μπορεί να έχετε έλλειψη μαγνησίου.
Δεν είναι μόνο η σωματική κόπωση και το έντονο στρες που μπορεί να σας προκαλέσουν κράμπες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται και στην έλλειψη μαγνησίου. Το μέταλλο αυτό συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και είναι απαραίτητο για τις μυϊκές συσπάσεις. Μάλιστα, στην περίπτωση που δεν καταναλώνετε επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών, καταπονείτε το σώμα σας ή καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, μειώνεται η απορρόφησή του.

Χάνετε τα μαλλιά σας
Πιθανή εξήγηση: Ακολουθείτε κάποια στερητική δίαιτα.
Είπατε να χάσετε μερικά παραπανίσια κιλά, αλλά σχεδόν έχετε σταματήσει να τρώτε. Οι στερητικές δίαιτες έχουν ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες A, C και E, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το φυλλικό οξύ, που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία των μαλλιών και η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη των τριχών.

Έχετε συχνά πονοκεφάλους
Πιθανή εξήγηση: Συνοδεύετε το βραδινό σας με ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί.
Μερικές τροφές περιέχουν ουσίες όπως π.χ. οι τανίνες, οι φαινόλες και η ισταμίνη, οι οποίες φαίνεται να προκαλούν διαστολή στα αγγεία του κεφαλιού, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό στην εκδήλωση ημικρανίας. Οι τροφές που φαίνεται να ευθύνονται τις περισσότερες φορές για την πυροδότησή της είναι το κόκκινο κρασί, τα αλλαντικά, τα τυριά (όπως για παράδειγμα το ροκφόρ), οι ξηροί καρποί, τα κινέζικα φαγητά.

Τα δάχτυλα των ποδιών σας είναι πρησμένα και πονάνε
Πιθανή εξήγηση: Έχετε μεγάλη αδυναμία στο κρέας.
Τα πόδια σας δείχνουν συνεχώς πρησμένα και δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί. Πηγαίνετε, λοιπόν, στο γιατρό σας και κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος, που δείχνουν ότι έχετε αυξημένο ουρικό οξύ. Στην περίπτωση αυτή, ο ένοχος για το επώδυνο πρήξιμο των δαχτύλων των ποδιών (κυρίως του μεγάλου) ίσως να είναι η μεγάλη σας αγάπη για το κρέας και το αλκοόλ, που με πάθος καταναλώνετε. Το κόκκινο κρέας, το κυνήγι και τα εντόσθια είναι τροφές που περιέχουν πουρίνες, οι οποίες μεταβολίζονται σε ουρικό οξύ. Επίσης, υπάρχουν φυτικά προϊόντα (π.χ. η ντομάτα, ο αρακάς, οι φακές, τα φασόλια, το σπανάκι, τα σπαράγγια, τα μανιτάρια) που αν και δεν τα θεωρούμε ύποπτα, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο από τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με το ουρικό οξύ.

Έχετε ταχυπαλμίες
Πιθανή εξήγηση: Το παρακάνετε με το τσάι.
Αποφασίσατε να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να ακολουθήσετε ένα πιο ισορροπημένο διαιτολόγιο. Μειώσατε, λοιπόν, τους καφέδες και τα λίτρα αναψυκτικών που πίνετε καθημερινά και αντικαταστήσατε μέρος τους με ευεργετικά ροφήματα, όπως το τσάι. Ωστόσο, παρασυρθήκατε από τις ευεργετικές ιδιότητές τους και τα καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες, ξεχνώντας ότι και αυτά περιέχουν καφεΐνη. Η μεγάλη πρόσληψη καφεΐνης, που δεν περιέχεται μόνο στον καφέ, αλλά και σε άλλα ροφήματα, όπως η σοκολάτα, ορισμένα αναψυκτικά, το τσάι, μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία, αϋπνία και νευρικότητα, ενώ παράλληλα εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου.

Ελέγχοντας το σίδηρο
Αν στις γωνίες του στόματός σας έχουν εμφανιστεί σκασίματα που σας δυσκολεύουν στο να το ανοίξετε και, όταν το κάνετε, αισθάνεστε πόνο ή τσούξιμο, τότε είναι πιθανό να σας συμβαίνει αυτό που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως γωνιακή χειλίτιδα. Συνήθως, το πρόβλημα οφείλεται στη σιδηροπενική αναιμία, κατά την οποία, πέρα από τις εκδηλώσεις αναιμίας (π.χ. ωχρότητα δέρματος, εύκολη κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης), μπορεί να εμφανιστεί και σκάσιμο των γωνιών των χειλιών. Όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν είτε ότι χάνετε αίμα από τον οργανισμό σας (π.χ. εμμηνόρροια για τις γυναίκες) είτε ότι δεν προσλαμβάνετε αρκετό σίδηρο από την τροφή σας είτε ότι ο οργανισμός σας δεν τον απορροφά.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τον κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΣΠΑΝΤΙΔΕΑ, παθολόγο, και τον κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟ, διαιτολόγο-διατροφολόγο, γενικό γραμματέα της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων.