Ισπανοί ερευνητές κατάφεραν με ένα νέο σκεύασμα να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα του ιικού φορτίου στον οργανισμό ασθενών με AIDS. Στην κλινική έρευνα των Ισπανών μετείχαν όμως μόνο 24 άτομα, οπότε οι ειδικοί δείχνουν συγκρατημένη αισιοδοξία και σχολιάζουν ότι το φάρμακο θα πρέπει να δοκιμαστεί σε πολύ περισσότερους ασθενείς για να γνωρίζουν αν είναι όντως αποτελεσματικό και σε ποιο βαθμό.

Από το νοσοκομείο της Βαρκελώνης, όπου δοκιμάζεται το νέο σκεύασμα, ανακοινώθηκε σχετικά ότι «ακόμα είναι νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το σκεύασμα αυτό θα αντικαταστήσει κάποια μέρα τη δαπανηρή και περίπλοκη σημερινή θεραπεία με κοκτέιλ φαρμάκων, όμως ακόμα δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με βεβαιότητα. Το φάρμακο μείωσε την ιική παρουσία στον οργανισμό των ασθενών, όμως ο ιός εξακολουθούσε να ανιχνεύεται σε αυτόν.

»Είμαστε, λοιπόν, σε καλό δρόμο, αλλά απέχουμε σημαντικά από τη λέξη «θεραπεία». Θεραπεία σημαίνει να εξαφανιστεί πλήρως ο ιός από τον οργανισμό του ασθενούς και όχι απλώς να ανιχνεύεται δύσκολα. Εντούτοις, το φάρμακο είναι και πάλι σπουδαία πρόοδος, γιατί θα ήταν πολύ χρήσιμο στους ασθενείς να μπορούν να αντιμετωπίζουν τη νόσο τους με ένα χάπι και όχι με μια σειρά από συνδυασμούς χαπιών, όπως αναγκαστικά κάνουν σήμερα».