Νέα τάση στη βιομηχανία τροφίμων είναι τα τρόφιμα και τα αναψυκτικά ή οι καραμέλες και οι τσίχλες που θα καταπολεμούν συγκεκριμένες ασθένειες. Χθες ανακοινώθηκε ότι μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία γάλακτος αγόρασε μία ευρεσιτεχνία για «τσίχλες για νεφροπαθείς». Οι τσίχλες αυτές δεν κυκλοφορούν ακόμα στο εμπόριο, αλλά βοηθούν όσους νεφροπαθείς έχουν εξαιτίας της νόσου τους υψηλά επίπεδα φωσφορικών αλάτων. Στο ίδιο πνεύμα κυκλοφορεί ήδη στην αγορά μια ουσία που προστίθεται στο φαγητό και το ποτό, ώστε να μπορεί να καταποθεί πιο εύκολα από ασθενείς με προβλήματα κατάποσης, αλλά και ειδικά αναψυκτικά με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ειδικά για όσους αδυνατούν να μεταβολίσουν συγκεκριμένα ένζυμα.

Η τσίχλα, την οποία θα δούμε στα φαρμακεία μέσα σε ένα χρόνο (αν και ενδέχεται να κυκλοφορήσει και στα σουπερμάρκετ, αφού δεν αποτελεί φάρμακο), δεσμεύει έως ένα βαθμό τα φωσφορικά άλατα που βρίσκονται στο σάλιο μας και έτσι μειώνει τη συσσώρευσή τους στον οργανισμό. Είναι χρήσιμη σε όσους είναι νεφροπαθείς ή έχουν για άλλους λόγους υψηλά επίπεδα φωσφορικών αλάτων. Ωστόσο, δεν θα αντικαταστήσει τα φάρμακα που ήδη παίρνουν οι νεφροπαθείς για τη δέσμευση των αλάτων αυτών – η τσίχλα θα παίζει συμπληρωματικό ρόλο και δεν θα καταργεί τα ειδικά σκευάσματα.

Άλλα προϊόντα που δοκιμάζονται σε κλινικές έρευνες είναι ένα μείγμα σαν σούπα που θα βοηθά όσους έχουν προδιάθεση για πολύποδες στο έντερο (μελετάται κατά πόσον αναστέλλει την ανάπτυξή τους) και ένα τρόφιμο που θα περιέχει φάρμακο το οποίο θα ανακουφίζει όσους πάσχουν από τη νόσο του Κρόουν και από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.