Τα παιδιά που έχουν διαβήτη Τύπου Ι (ινσουλινοεξαρτώμενο), έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες να είναι φορείς μιας ειδικής ομάδας ιών, αναφέρουν αυστραλοί ερευνητές που μελέτησαν το ζήτημα και δημοσιεύουν το εύρημά τους στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση. Συγκεκριμένα, ο παιδικός ή νεανικός διαβήτης φέρεται να συνδέεται με κάποιους ιούς που λέγονται εντεροϊοί, χωρίς όμως να συνδέονται συμπτωματολογικά με το γαστρεντερικό. Αυτοί προκαλούν συνήθως συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης, αλλά μερικές φορές και μηνιγγίτιδα. Από τις 26 έρευνες που έχουν γίνει σχετικά μέχρι στιγμής, καμία δεν αποδεικνύει ότι οι ιοί αυτοί προκαλούν διαβήτη, αλλά δείχνουν μια στατιστική πραγματικότητα που προβληματίζει τους ειδικούς.

Συγκεκριμένα, στα 4.600 παιδιά που εξετάστηκαν στην Αυστραλία, διαπιστώθηκε ότι όσα είχαν διαβήτη, είχαν περάσει μικρότερα μια σοβαρή λοίμωξη από εντεροϊό σε δεκαπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με τα συνομήλικά τους παιδιά που δεν είχαν διαβήτη. Οπότε, οι ειδικοί αναρωτιούνται αν πρόκειται για σύμπτωση ή όχι.

Καθώς, δηλαδή, δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι οι εντεροϊοί παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό και προκαλούν διαβήτη, οι επιστήμονες αναρωτιούνται αν υπάρχει απλώς κοινό υπόστρωμα. Εκείνο που σκέφτονται, δηλαδή, είναι μήπως το άτομο που έχει γενετική προδιάθεση να παρουσιάσει διαβήτη, έχει προδιάθεση να είναι και πιο ευάλωτο στους εντεροϊούς. Οπότε, η ταυτόχρονη παρουσία διαβήτη και εντεροϊών δεν αποδεικνύει απαραιτήτως ότι το ένα προκαλεί το άλλο, αλλά ίσως δείχνει ότι το άτομο που είναι ευάλωτο στο ένα πρόβλημα είναι ευάλωτο και στο δεύτερο.