Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έκαναν ειδικές ασκήσεις χαλάρωσης προτού χειρουργηθούν για καρκίνο στον προστάτη, είχαν πολύ καλύτερη μετεγχειρητική πορεία (ανάρρωσαν πιο γρήγορα), αλλά και τελικά έζησαν περισσότερα χρόνια μετά την επέμβασή τους. Στη έρευνα μετείχαν 160 ασθενείς με κακοήθεια πρώτου σταδίου στον προστάτη και οι ασκήσεις χαλάρωσης που τους δόθηκαν στηρίζονταν σε ασκήσεις ηρεμίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ασθενείς έμαθαν ειδικές αναπνευστικές ασκήσεις (βαθιές εισπνοές και αργές εκπνοές) και παράλληλα να εστιάζουν σε εικόνες με γαλήνιο περιεχόμενο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι κάθε χαλαρωτική παρέμβαση βοηθά τους ασθενείς, επειδή το άγχος μειώνει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά το μηχανισμό, αλλά όλοι είναι βέβαιοι ότι το στρες «ρίχνει» τις αντιστάσεις μας όχι μόνο σε ιώσεις, αλλά και σε μικροβιακές φλεγμονές, όπως και σε κακοήθειες.

Σε αυτή τη νεότερη έρευνα από το Τέξας (δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Psychosomatic Medicine»), οι εθελοντές που μετείχαν χωρίστηκαν 10 ημέρες πριν από την επέμβαση της προστατεκτομής σε 3 ομάδες: σε εκείνους που έκαναν ασκήσεις ηρεμίας και βαθιάς χαλάρωσης, σε εκείνους που έκαναν μόνο 2 σεμινάρια της μίας ώρας για ψυχολογική υποστήριξη και σε εκείνους που είχαν τη συνήθη παρακολούθηση χωρίς ψυχοθεραπεία ή τεχνικές χαλάρωσης. Από εκείνους που έκαναν ασκήσεις ηρεμίας, ζήτησαν επίσης λίγες ημέρες πριν από την επέμβαση να φανταστούν το χειρουργείο και να προετοιμαστούν για όσα θα συνέβαιναν μετεγχειρητικά στη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.

Μετά την επέμβαση, ελήφθησαν δείγματα αίματος από όλους τους χειρουργημένους και διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν κάνει τις ασκήσεις χαλάρωσης Ζεν, είχαν σχεδόν διπλάσιες (από τις άλλες 2 ομάδες) αντιφλεγμονώδεις πρωτεΐνες, που επιταχύνουν την επούλωση των πληγών και την ανάρρωση γενικότερα. Επίσης, είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων για καταπολέμηση λοιμώξεων μικροβιακών και ιικών. Τέλος, είχαν υψηλότερα επίπεδα και από τα αντισώματα που τρόπον τινά ειδικεύονται στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.