Ερευνητές από το νοσοκομείο «Cedars-Sinai Medical Center» του Λος Άντζελες δοκιμάζουν πειραματικά σε ασθενείς την αποτελεσματικότητα ενός σκευάσματος που παρασκεύασαν με πρώτη ύλη το φυτό κουρκουμά, που ως τώρα αξιοποιείτο κυρίως στα μπαχαρικά. Σε πειράματα που έκαναν σε κουνέλια, διαπίστωσαν ότι το φάρμακο κατάφερε να διαπεράσει το φράγμα των εγκεφαλικών κυττάρων και μείωσε, επίσης, τα μυϊκά και κινητικά προβλήματα των πειραματόζωων.

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, αλλά και ως πρώτη ύλη πολλών ασιατικών βοτανικών σκευασμάτων για διάφορα προβλήματα υγείας. Αν και από καιρό οι ειδικοί θεωρούσαν ότι θα ήταν χρήσιμος σε όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό, δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν το τεχνικό πρόβλημα της αντίστασης του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, τα κύτταρα του εγκεφάλου έχουν μία επιπλέον προστασία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κύτταρά μας και είναι «οχυρωμένα» πίσω από ένα «φράγμα» που εμποδίζει την είσοδο ουσιών, ακριβώς για να προστατεύονται τα πολύτιμα εγκεφαλικά κύτταρά μας από τοξίνες. Τώρα, όμως, οι ερευνητές κατάφεραν να δώσουν στην κουρκουμίνη μια νέα μορφή, που την ονομάζουν CNB-100 και η οποία καταφέρνει να διαπεράσει το «φράγμα» που προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Τα πειράματα δείχνουν ότι το σκεύασμα των ειδικών είναι αποτελεσματικό όταν χορηγείται μέσα στις πρώτες 3 ώρες από το εγκεφαλικό επεισόδιο.