Επιστήμονες εφηύραν μια συσκευή που αγγίζει το δέρμα και μετρά αμέσως πόση οξείδωση έχει υποστεί ο οργανισμός μας από το κάπνισμα ή την κακή διατροφή και άλλες κακές συνήθειες. Η συσκευή εκτιμά την κατάσταση της υγείας και οι ειδικοί μπορούν στην συνέχεια να υπολογίσουν τη φθορά του οργανισμού και την ουσιαστική ηλικία του ατόμου – όχι την τυπική, που αναγράφεται στην ταυτότητα.

Συγκεκριμένα, μετρά μέσα σε 30 δευτερόλεπτα την οξειδωτική ζημία που έχει υποστεί ο οργανισμός μας και πολλοί την παρομοιάζουν με τη συσκευή που χρησιμοποιούσε στο δημοφιλές σίριαλ (και την ομότιτλη ταινία) «Star Τrek» ο γιατρός Μακόι, αλλά η συγκεκριμένη εφεύρεση είναι πολύ πραγματική και αναμένεται να διατεθεί στο εμπόριο σε 4 μήνες. Κοστολογήθηκε ήδη στα 200 ευρώ.

Ο τρόπος που λειτουργεί είναι ο εξής: Φωτίζει με μια ακτίνα ένα σημείο του σώματός μας και στη συνέχεια συλλέγει με ειδικούς υποδοχείς την αντανάκλαση αυτής της ακτίνας από το δέρμα μας. Στη συνέχεια, η συσκευή αναλύει το φάσμα του χρώματος που συνέλεξε και «αντιλαμβάνεται» ποια μήκη κύματος χρωμάτων απορροφήθηκαν από το δέρμα μας και ποια όχι.

Από το χρώμα που απορροφά το δέρμα μας «συμπεραίνει» ποια και πόσα αντιοξειδωτικά διαθέτουμε και έμμεσα πόσα οξειδωτικά κυριαρχούν σε αυτό. Η ποσότητα και ο τύπος των αντιοξειδωτικών επιτρέπουν στη συσκευή να συνάγει συμπεράσματα για τη φθορά που έχει υποστεί το δέρμα μας, αν όχι και όλος ο οργανισμός μας. Η βαθμολογία που βγαίνει είναι και η… ετυμηγορία.

Μετρώντας από το 0 έως το 10, όταν βαθμολογεί με 10 συμπεραίνουμε ότι όλα πάνε καλά και θα ζήσουμε πολλά χρόνια αν συνεχίσουμε τις καλές μας συνήθειες, ενώ αν πάρουμε… μηδέν, αντιλαμβανόμαστε ότι αν δεν αλλάξουμε κάτι στη ζωή μας, η υγεία μας θα υποστεί σοβαρές βλάβες. Αντικειμενικά η συσκευή μετρά μόνο την οξείδωση στο δέρμα, αλλά όπως είπαν οι ειδικοί στην εφημερίδα «Daily Mail», τα αντιοξειδωτικά που έχουμε στο δέρμα μας συνήθως δείχνουν και το επίπεδο των αντιοξειδωτικών γενικά στον οργανισμό μας. Έμμεσα, λοιπόν, φαίνεται πόση οξείδωση και φθορά έχει υποστεί όλος μας ο οργανισμός.

Η συσκευή δοκιμάστηκε πειραματικά και σε σχολεία, προκειμένου να πειστούν τα παιδιά (έφηβοι στην πλειονότητά τους) να προσέχουν περισσότερο τη διατροφή τους και να αποφεύγουν το κάπνισμα.