Ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι παρουσιάζουν κολπική μαρμαρυγή και παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στη συνέχεια άνοια.

Συγκεκριμένα, το εγκεφαλικό επεισόδιο διπλασιάζει δυστυχώς τις πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιος στη συνέχεια διάφορες μορφές άνοιας. Οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους, λοιπόν, σε ασθενείς που είχαν πάθει εγκεφαλικό και κατέγραψαν σε τι ποσοστό παρουσίασαν αργότερα άνοια. Εκείνο που διαπίστωσαν είναι ότι η κολπική μαρμαρυγή, αν και αυτή καθαυτή δεν συνιστά άμεση απειλή συνήθως, αυξάνει τις πιθανότητες για άνοια.

Τώρα, οι ειδικοί σκέφτονται μήπως κάποια σκευάσματα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να βοηθούν έμμεσα και στη μείωση των πιθανοτήτων να εκδηλώσει κάποιος άνοια είτε πάθει εγκεφαλικό είτε όχι. Αναρωτιούνται, δηλαδή, μήπως, ανεξαρτήτως του εγκεφαλικού επεισοδίου, η κολπική μαρμαρυγή επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου με έμμεσο τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι ίσως σκόπιμο να ελέγχεται πιο δραστικά με κάποια σκευάσματα, ώστε να αποτρέπονται διάφορες μορφές άνοιας.