Όσοι έχουν την «καλή» χοληστερίνη τους (δηλαδή την HDL) σε υψηλά επίπεδα, ίσως είναι πιο τυχεροί στο ζήτημα της κακοήθειας, ειδικά μάλιστα όταν αυτή αφορά τον καρκίνο στο έντερο.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην ειδική επιθεώρηση «Gut», η μελέτη 520.000 φακέλων ασθενών από 10 χώρες έδειξε ότι εκείνοι που παρουσιάζουν σπανιότερα καρκίνο στο έντερο είναι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα HDL χοληστερίνης, αλλά και υψηλά επίπεδα ενός ακόμα παράγοντα, της απολιποπρωτεΐνης Α. Η εν λόγω πρωτεΐνη, επειδή είναι ουσιαστικά «συστατικό» της «καλής» χοληστερίνης ή της HDL, θεωρείται ότι παίζει δευτερεύοντα ρόλο και ότι ο καθοριστικός παράγοντας στην υγεία του εντέρου είναι τα αυξημένα επίπεδα της HDL.

Για κάθε αύξηση της HDL, μάλιστα, οι ερευνητές πρόσεξαν ότι υπήρχε σημαντική αναλογική μείωση του κινδύνου για καρκίνο στο έντερο. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε 16 mg /dl HDL παραπάνω από το μέσο όρο, το άτομο υπολογίστηκε ότι είχε 22% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσει κακοήθεια στο έντερο.



Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συνδέεται και με τον τρόπο διατροφής, αλλά όχι απόλυτα, καθότι μελέτησαν και τα διαιτολόγια όσων παρουσίασαν κακοήθεια στο έντερο. Το διαιτολόγιό τους δεν ήταν πάντα τόσο επιβαρυμένο όσο θα μπορούσε κάποιος να εικάσει από τα υψηλά επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης τους και αντίστοιχα από τα χαμηλά επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης τους.

Οι ειδικοί, πάντως, συνιστούν να κόψουμε το τσιγάρο όσοι καπνίζουμε, γιατί όταν κόβεται αυτή η συνήθεια, ανεβαίνουν σχεδόν αυτομάτως τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης. Επίσης, να τρώμε τρόφιμα που αυξάνουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης, όπως είναι π.χ. τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια (με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τους), το σουσάμι κλπ.