Πολλές έρευνες έχουν δείξει τα οφέλη του γέλιου, όμως η τελευταία που διαβάσαμε και σας μεταφέρουμε έδειξε ότι μια κωμωδία στο DVD-player μπορεί να κλείσει ακόμα και τις πληγές μας πιο γρήγορα. Ο λόγος -εξηγούν οι ειδικοί- είναι ότι με το γέλιο τραντάζεται το σώμα και ανεβοκατεβαίνει κάπως απότομα το διάφραγμα, με αποτέλεσμα να τονώνεται αυτομάτως η κυκλοφορία του αίματος σε όλα μέλη μας. Η τόνωση της κυκλοφορίας με τη σειρά της επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Η έρευνα στην οποία αναφερόμαστε μελέτησε τις πληγές που προκαλεί στα πόδια η χρόνια φλεβική νόσος και η ειδική ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Leeds που μελέτησε επί 5 χρόνια το πρόβλημα διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι η κλασική νοσηλευτική φροντίδα είναι πιο αποτελεσματική από τους υπέρηχους. Η επικεφαλής της ομάδας που μελέτησε το πρόβλημα, καθηγήτρια Νοσηλευτικής Andrea Nelson, ανέφερε σε συνέντευξή της προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η θεραπευτική ενέργεια των υπέρηχων μπορεί να είναι σημαντική για πολλά προβλήματα υγείας, αλλά στην περίπτωση του φλεβικού έλκους δυστυχώς δεν βοηθά όσο θα θέλαμε. Βοηθά περισσότερο η νοσηλευτική περιποίηση της πληγής, η προσοχή στη διατροφή και η άσκηση. Επίσης, ξέρουμε ότι βοηθά και το γέλιο, επειδή τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Το γέλιο βοηθά γενικά στην επούλωση πληγών οιασδήποτε αιτιολογίας, όπως και σε μια σειρά άλλων προβλημάτων υγείας».

Πρόσφατη έρευνα από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Loma Linda έδειξε εξάλλου ότι η κατάλληλη «δόση» για τη θεραπευτική δράση του γέλιου είναι ένα ημίωρο την ημέρα. Στην έρευνα των Αμερικανών είχαν μετρήσει τα επίπεδα του στρες σε διαβητικούς με πρόβλημα καρδιοπάθειας και είχαν διαπιστώσει ότι ένα ημίωρο με κωμωδία την ημέρα μειώνει κατά 20% τα επίπεδα του στρες για όλο το 24ωρο. Η μείωση των ορμονών του στρες είναι σημαντική για την καρδιοπάθεια, αλλά και για το σάκχαρο αυτό καθαυτό, όπως έμμεσα και για το διαβητικά έλκη που σχηματίζονται συχνά στα πόδια των διαβητικών.