Η εξάρτηση της υγείας από την οικονομική κατάσταση του ασθενούς δεν αποτελεί είδηση. Εντούτοις, είδηση αποτελεί αυτό που μέτρησαν οι Βρετανοί: Υπολόγισαν επακριβώς τις ταξικές διαφορές στην καρδιοπάθεια. Διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι όσοι ζουν σε φτωχογειτονιές έχουν 2,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιά ή εγκεφαλικό σε σύγκριση με όσους ζουν στις «καλές γειτονιές».

Η έρευνα έδειξε ότι οι παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος δεν έχουν πάντα μοιραία κατάληξη. Πιο συγκεκριμένα, ένα σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο μπορεί να στοιχίσει τη ζωή στο 40% των Λονδρέζων, στο 55% όσων ζουν στο Σάντερλαντ (φτωχή περιφέρεια) και στο 63% όσων είναι άποροι.

Οι ειδικοί αποδίδουν τη διαφορά σε πολλούς παράγοντες, αλλά όχι στο «όπου φτωχός κι η μοίρα του». Μένοντας πιστοί στο επιστημονικό σκέλος, αναφέρουν ως αίτια τα εξής:

*Η διαφορά στο εισόδημα υποδηλώνει συνήθως και διαφορά στην παιδεία – ότι δηλαδή οι φτωχοί ασθενείς συχνά δεν γνωρίζουν αρκετά στοιχεία για την πάθησή τους και για τους τρόπους αντιμετώπισής της.

*Συχνά, οι φτωχοί άνθρωποι, ακόμα κι όταν γνωρίζουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής, δεν μπορούν να την ακολουθήσουν για οικονομικούς λόγους.

*Στις φτωχές περιοχές της Βρετανίας, μόνο το 20% των κατοίκων τρώει φρούτα και λαχανικά

*Οι φτωχοί είναι πιο παχείς από τους πλούσιους.