Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ να έχουν σχετικά καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον με πειραματική γονιδιακή θεραπεία.
Η νόσος προκαλεί ανεξέλεγκτο τρέμουλο και περιορισμό της κινητικότητας, καθώς ουσιαστικά πεθαίνουν σταδιακά τμήματα του εγκεφάλου του ασθενούς.
Ειδικότερα, στη σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet Neurology», οι ειδικοί χρησιμοποίησαν έναν ιό που μετέφερε συγκεκριμένα γονίδια στα κύτταρα του εγκεφάλου των ασθενών, ώστε να διαπιστώσουν αν με αυτή την παρέμβαση η κατάστασή τους θα βελτιωνόταν.
Όντως, η τεχνική τους πέτυχε σε σημαντικό βαθμό και είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν κάποια από τα ενοχλητικά συμπτώματα σχεδόν στους μισούς από τους εθελοντές που συμμετείχαν στο πείραμα.
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 22 ασθενείς, οι οποίοι και παρέμειναν υπό παρακολούθηση ένα εξάμηνο και παρουσίασαν βελτίωση της τάξης του 23%.
Ο καθηγητής Νικόλαος Μαζαράκης, που είναι ειδικός στη γονιδιακή θεραπεία στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων του BBC σχολίασε σχετικά τα εξής:
«Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης πειραματικής γονιδιακής θεραπείας είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά πρέπει να γίνουν ευρύτερες μελέτες ώστε να βεβαιωθούμε ότι ισχύουν πράγματι για το μέσο ασθενή. Επιπλέον, η σημαντική βελτίωση σημειώθηκε κυρίως στο πρόβλημα του τρέμουλου και των ανεξέλεγκτων κινήσεων. Στα άλλα συμπτώματα της νόσου, όπως για παράδειγμα η δυσκινησία, η βελτίωση δεν ήταν τόσο σημαντική. Έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας στη γονιδιακή θεραπεία της Πάρκινσον».
Γονιδιακή θεραπεία για τo Πάρκινσον
Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν για πρώτη φορά να έχουν σχετικά καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον με πειραματική γονιδιακή θεραπεία. _x000D_ _x000D_